Situacija u kojoj se u subotu ujutro našao plivač u blizini plaže Bondi Beach u Sydneyu (Australije), i ne sluteći da ga prati ajkula, snimljen je dronom iz vazduha, piše Daily Mail.

Vjerovatno srećom po njega, nije prestajao da pliva i možda mu je to i sačuvalo život, jer je alkula u jednom trenutku odustala i okrenula se u drugom pravcu. U pitanju je bio morski grabežljivac "Zmijozuba psina" (lat. Carcharias taurus ).

POVEZANO
Ajkula ilustracijaAJKULA POJELA ČOVJEKA NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Mladić prepolovljen, a ovo je prava istina o svemu!?

- Zabrinuo sam se na trenutak kada je zaobišao lososa i počeo da prati plivača. Uzbunili smo ih našim megafonom samo da im kažemo kako je veoma blizu - naveli su Australijanci koji stoje iza aplikacije "Drone shark", dizajnirane da zaštite plivače od napada morskih psina.

Ajkula izgleda nije bila zainteresovana za obližnje jato riba pa je krenula ka muškarcu.

POVEZANO
Tigar morski pas CamiguinRIBAR ULOVIO OGROMNU AJKULU: Kad je rasporio trbuh morskoj psini, imao je šta i vidjeti!

- Prilično se približava onom plivaču, brate. Šta radi? - čuo se jedan muškarac sa snimka.

Na kraju se ajkula okrenula i zaplivala u drugom smjeru. Ova vrsta ajkule, Carcharias taurus, snažan je plivač s izbočenim zubima. Žive u vodama Japana, Australije, Južne Afrike, Mediterana i u istočnim obalama Sjeverne i Južne Amerike. Vrlo su spore u poređenju s drugim morskim psima i preferiraju da love velike ribe, rakove, lignje i manje ajkule. Nema potvrđenih slučajeva da su ikada ubile čovjeka.

Pogledajte video...