U sarajevskoj Hitnoj pomoći u posljednjih 15 dana zabilježene su dvije neuspješne reanimacije, odnosno smrti dugogodišnjih narkomana, zbog čega direktorica JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo Sena Softić-Taljanović upozorava da je moguće kako se u gradu pojavila neka nova droga, piše portal Klix.

Iako u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nemaju nikakvih informacija o tome, Softić-Taljanović ističe: "U posljednje dvije sedmice imali smo dva smrtna slučaja dugogodišnjih, nama poznatih narkomana koji dobro poznaju droge. Desilo se da su svi naši pokušaji reanimacije i davanja adekvatne terapije protiv narkotika, tzv. antidot, bili bezuspješni. U toku reanimacijskih pokušaja nismo dobili pozitivan odgovor i nepoznato nam je šta se s njima desilo".

Dodaje kako u Hitnoj pomoći gotovo svakodnevno imaju slučajeve u kojima se narkomani predoziraju i prestanu disati, no, budući da je kod predoziranja problem u blokadi centra za disanje, zdravstveni radnici to rješavaju standardnom terapijom i davanjem kisika.

"Međutim, u posljednjih deset dana se desilo da mjere koje smo poduzeli u skladu sa svjetskim standardima za reanimaciju kod predoziranja, nisu dale pozitivne rezultate", pojašnjava Softić-Taljanović i dodaje kako se dešava nešto neuobičajeno i treba vidjeti "šta je to ušlo u grad".

Dodaje da ljekari u Hitnoj najprije primijete kada nešto "odudara od svakodnevnice", ali da u ovom slučaju nisu institucija koja ima kompetencije da govori o kojoj je vrsti narkotika riječ.

Sličan se slučaj dogodio prije skoro tačno godinu dana, kada su u Hitnoj pomoći u Sarajevu zabilježena dva izuzetno teška slučaja reanimacije, također kod dugogodišnjih korisnika droga, podsjeća isti izvor.

Policija zasad nema informacija o ovoj temi.