Crna stvarnost imigracione krize na američkoj južnoj granici uhvaćena je fotografijom na kojoj se vide tijela jednog oca iz Salvadora i njegove 23-mjesečne kćerke, koji su se utopili dok su pokušavali preći rijeku Rio Grande i ući u Teksas.

Fotografija je snimljena u ponedjeljak, a na njoj se vide kako tijela 26-godišnjeg Oskara Alberta Martinesa Ramiresa (Oscar Alberto Martinez Ramirez) i njegove dvogodišnje kćerkice Valerije (Valeria) leže u vodi okrenuta licem nadolje.

Ukoliko želite, vrlo uznemirujuću fotografiju možete pogledati na OVOM LINKU.

Ruka djevojčice je i dalje omotana oko očevog vrata, što ukazuje na to da se držala za njega u posljednjim trenucima. Tijela su otkrivena na obali rijeke kod Matamorosa u Meksiku, prekoputa Braunsvila u Teksasu, svega kilometar od međunarodnog mosta.

Ramires je stigao u Matamoros u nedjelju, nadajući se da će dobiti azil u SAD sa svojom ženom Vanesom (Vanessa) i njihovom kćerkom. Ali, kad je shvatio da mogu proći sedmice prije nego što i počne proces dobivanja azila, on je odlučio preplivati rijeku.

Ramiresova supruga je izjavila da je on prvo prešao rijeku s kćerkom i ostavio je na američkoj strani. Onda se vratio po ženu, ali je djevojčica ušla u vodu za njim. Vratio se da je spasi i struja ih je oboje povukla.

Ova slika pokazuje s koliko se opasnosti suočavaju centralnoamerički imigranti koji pokušavaju pronaći u SAD bolji život. Meksički mediji uporedili su ovu fotografiju sa slikom iz 2015. godine, kad se trogodišnji Sirijac Alan Kurdi utopio kod grčkog otoka Kos.