Nakon skoro tri mjeseca, u nedjelju je na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio avion "Turkish Airlinesa" s putnicima iz Istanbula, što je obradovalo mnoge, a posebno bračni par Harčin iz Gračanice koji su se tim avionom nakon tri mjeseca uspjeli vratiti iz Australije u Bosnu i Hercegovinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Izvor: Anadolu Agency

Mirsad i Zinaida Harčin 18.03. su otputovali u Perth, grad u Australiji, ali su nakon donošenja restriktivnih mjera i zatvaranja granica zbog pandemije koronavirusa ostali u tom gradu mnogo duže nego što su planirali.

Bračni par iz Gračanice povratak iz Australije 1

U razgovoru za AA, Mirsad ističe da se sve desilo neočekivano, ali da su se na kraju nakon mnogo telefonskih razgovora uspjeli vratiti kući.

- Srećom da smo bili kod rodbine i kod prijatelja, pa nismo zavisili ni od koga, imali smo sve što nam je trebalo - izjavio je Harčin, napominjući kako niko nije mogao očekivati da će se sve ovako dogoditi.

NEIZVJESNOST S LETOVIMA. - Trebalo je sve da ide normalno, jer smo sve imali dogovoreno i isplanirano. Onda su, ipak, počeli s otkazivanjem letova, pa su prestali s letovima iz Australije prema Aziji i Evropi - ispričao je, dodajući kako su im mnogo nedostajala djeca, rodbina i prijatelji.

Bračni par iz Gračanice povratak iz Australije 1

"Svi su nam nedostajali. Onda, brinuli smo se i za posao, šta, kako, ali sad je sve dobro", dodao je Harčin, podsjećajući da su otišli u Australiju sredinom trećeg mjeseca.

- Dole nam se udala kćerka i trebali smo se vratiti 24. ili 25.04. Ali, onda su krenuli pregovori oko odjavljivanje avionskih karata. I, tako, sedam-osam puta, sve do ovog pokušaja - naveo je Mirsad.

On je posebno zahvalio osoblju "Turkish Airlinesa" koje im je, kako je rekao, mnogo pomoglo da se konačno okonča cijela procedura i da se na kraju uspiju vratiti kući.

Bračni par iz Gračanice povratak iz Australije 1

Njegova supruga Zinaida dodaje kako je najbitnije da su ponovo kod kuće sa djecom i svojim najdražima:

- Sve nam je bilo planirano, jer je tamo bila izolacija od dvije sedmice i baš bi sve nekako to uradili do vjenčanja, ali i tamo se onda pojavila korona, pa onda zabrane i distanca. Sve je bilo zatvoreno nekih desetak dana, ali se poslije toga stanje normalizovalo te su postavili dezinfekciona sredstva na svakom koraku - navela je, napominjući kako su im pomogli internet i tehnologija da budu u kontaktu sa djecom i rodbinom.

DUGO PUTOVANJE. - Zahvaljujući Internetu mogli smo se čuti i vidjeti s njima, ali nije bilo jednostavno. Ova mlađa kćerka ovdje je dobila temperaturu, mi smo tamo, ona je sama bila ovdje. Bilo je jako teško, ali prebrodilo se sve i sada je dobro. Neka smo stigli našoj kući - dodala je Zinaida, istakavši da od četvrtka putuju iz Australije.

Njihova mlađa kćerka Nadina, koja ih je dočekala na aerodromu u Sarajevu, ističe da je i ona s roditeljima trebala putovati u Perth, ali je odgodila putovanje.

- Vidjet ćemo šta će se dalje dešavati. Da li ću uspjeti otići tamo. Pošto sam starija, navikla sam na sve ovo, ali drago mi je što su uspjeli stići i na moju svadbu, da nećemo sad biti razdvojeni - izjavila je njihova kćerka Nadina, koja se također treba udati sljedeći mjesec.

Bračni par iz Gračanice povratak iz Australije 1

(Doznajemo.com)