Na ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici (Crna Gora) oko ponoći bačena je bomba.

- Pola sata poslije ponoći ispred objekta Ambasade SAD jedno lice je izvršilo samoubistvo eksplozivnom napravom. Neposredno prije samoubistva lice je sa raskrsnice kod Sportskog centra ubacilo u krug Ambasade SAD jednu eksplozivnu napravu. Najvjerovatnije je riječ o ručnoj bombi sa kašikom. U toku su uviđaj i identifikacija. Tužilac je na licu mjesta i rukovodi uviđajem. Uprava policije CG, napisala je Vlada Crne Gore na Twitteru.

Podgorica napad na Ambasadu SAD 22/02/2018 1

Predstavnik za odnose s javnošću Ambasade SAD Jefff Adler je podgoričkim "Vijestima" potvrdio da se desio napad na Ambasadu i da službenici Ambasade rade s policijom da bi se identifikovao napadač.

- Ambasada obavlja internu proceduru kako bi utvrdila bezbjednost svog osoblja, naveo je Adler.

Policijske "duge cijevi" su na ulicama grada. Ulice oko zgrade ambasade su blokirane za saobraćaj. Ni pješacima se ne dozvoljava da se približe sjedištu diplomatskog predstavništva SAD u centru Podgorice i neposrednoj blizini zgrade Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore, javljaju izvještači s lica mjesta u četvrtak ujutro

Podsekretar State Departmenta Steve Goldstein je izjavio da su očevici vidjeli čovjeka kako baca objekat preko zida ambasade, piše The New York Times. Navodi se i da niko u ambasadi nije povrijeđen.

Goldstein je dodao i da su bezbjednosni zvaničnici ambasade pretražili teren i da nisu nađene druge eksplozivne naprave, a da zgrada nije oštećena u napadu. On nije znao šta je motiv napada, niti da li se radi o namjernom samoubilačkom napadu.

Ambasada je na svom sajtu navela da postoji aktivna bezbjednosna situacija i savjetovani su američki državljani da izbjegavaju ambasadu do novog obavještenja.

Podgorica napad na Ambasadu SAD 22/02/2018 1

POLICIJA. Iz Uprave policije Crne Gore je potvrđeno da rade na identifikovanju osobe koja je sinoć bacila eksplozivnu napravu u dvorište Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, a potom izvršila samoubistvo.

- Sinoć oko ponoći je Dežurnoj službi Centra bezbjednosti Podgorica od strane građana prijavljeno da se u dijelu grada Preko Morače, kod Sportskog centra Morača, čula eksplozija. Službenici CB Podgorica su preko puta Ambasade SAD, na zemljanom dijelu ka obali rijeke Morača, pronašli beživotno tijelo za sada neidentifikovanog muškog lica.Ovo muško lice je, prema aktivnostima koje su do sada preduzete, stradalo usljed aktiviranja eksplozivne naprave nakon što je prethodno bacilo eksplozivnu napravu – bombu u dvorište Ambasade SAD, navode iz Uprave policije.

Podgorica napad na Ambasadu SAD 22/02/2018 1

Još se dodaje da je dejstvom eksplozije u dvorištu Ambasade SAD, osim kratera koji je ostao na mjestu na kojem je bomba eksplodirala, nije pričinjena materijalna šteta na imovini Ambasade.

- O događaju je obaviješten nadležni državni tužilac koji je rukovodio vršenjem uviđaja na licu mjesta. Izuzeti su tragovi sa lica mjesta i oni će biti predmet vještačenja. Službenici Uprave policije su u komunikaciji sa predstavnicima Ambasade SAD u vezi s ovim događajem. O svemu što bude utvrđeno daljom istragom javnost će biti blagovremeno obaviještena, zaključuje se iz Uprave policije.

Podgorica napad na Ambasadu SAD 22/02/2018 1