Dvogodišnji dječak Rapi Ananda Pamungkas iz Indonezije je ovisan o cigaretama. Dnevno ih popuši čak 40. Ako ne dobije svoju dnevnu dozu nikotina, bude agresivan i ima izljeve bijesa, tvrdi njegova majka.

- Puši dok pije kafu i jede kolač i tako svaki dan već dva mjeseca. Ako ne puši, ne može spavati i plače cijeli dan. Cigarete su skupe, ali moramo ih kupovati jer puši po cijele dane, izjavila je Rapijeva majka Maryati.

Rapi je počeo pušiti mamine opuške koje su mu palili stariji dječaci. Vrlo brzo je stekao ovisnost. I njegovim roditeljima je to u početku bilo zabavno. Smijali su se na prizor djeteta koje pali cigaretu uz kafu. Sada ga namjeravaju početi voditi doktoru kako bi ga riješili ove nezdrave navike.

- Ne mogu mu reći ne. Ja čak i ne pušim često, samo na poslu, izjavio je dječakov otac Misbahudin.

Indonezija je jedna od zemalja s najvećim brojem pušača, koja se suočava sa sve više djece pušača. Oko 9% mlađih od 18 godina redovno puši.

2010. godine svjetske medije je preplavila priča o dvogodišnjem Aliju Rizalu koji je pušio dvije kutije cigareta dnevno. Sedam godina kasnije se, navodno, uspio riješiti te navike.