Nakon džuma-namaza u džematu Hanaua (Njemačka) više od 5.000 ljudi okupilo se u samom centru grada da bi se oprostili od Bosanca Hamze Kenana Kurtovića i njegovog dobrog prijatelja, Turčina Saida Nesera Hašemija.

Kurtović i Hašemi brutalno su ubijeni u ovom gradu u krvavom pohodu Nijemca Tobiasa Rathjena, koji je ubio deset osoba, a teško ranio pet. Rathjen je na kraju počinio suicid.

POVEZANO
Pucnjava Njemačka 20/02/20POTVRĐENO: U masakru u Njemačkoj ubijen i jedan državljanin Bosne i Hercegovine

Na ovom gradskom trgu okupili su se mnogobrojna Hamzina rodbina, prijatelji, poznanici, radne kolege, ali i mnogi koji ga nisu poznavali. Prisutni su bili i Hamzin otac Armin i majka Dijana, dvojica braće, kćerka sa suprugom...

Na Hamzin ispraćaj s ovog svijeta došli su i predstavnici iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Bol, suze, patnja vidjeli su se na licima mnogih koji su došli da isprate 20-godišnjaka porijeklom iz Prijedora.

Dženaza Hamze Kenana Kurtovića 1

Posebno je bio emotivan govor gradonačelnika Hanaua Klausa Kaminskog, koji je, između ostalog, naglasio da su Hamza i Said bili djeca tog grada. Kaminski je istakao kako je Hamza bio uvijek spreman pomoći drugima, ne štedeći sebe. Rekao je da je Kurtović bio veliki humanista, pa je tako svoj prvi zarađeni novac donirao u humanitarne svrhe.

Nakon klanjanja dženaze koju je predvodio imam iz džemata Hanaua Sedin ef. Durmiš, duga kolona krenula je iz centra grada prema glavnom groblju.

POVEZANO
Hanau terorizam Hamza 1OČAJAN otac mladog Bosanca ubijenog u Njemačkoj: "Zovem ga, a moj Hamza se ne javlja..."

(Doznajemo.com/Dnevni avaz)