U okviru projekta «Kao nekad pred Božić 2018», Udruga «Libertas» i Udruženje «Facultas za prosperitet mladih» i ove godine provode ekološko-medijsku kampanju pod nazivom «Pjevaju šume», koja se bazira na sprječavanju masovne sječe jele, bora i smrče za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana. Ova kampanja izuzetno je korisna za jačanje svijesti o značaju zelenog pokrivača za život na Zemlji.

«Ukrašavanje božićne jelke prelijepi je običaj, koji je sastavni dio kulturnog i vjerskog identiteta katolika, ali i novogodišnjeg slavlja svih građana u BiH. Međutim, kroz ovu medijsku kampanju i ove godine sugeriramo slavljenicima, koji kite božićna drvca, da koriste plastične jele, kako bi se izbjegla masovna sječa jele, bora i smrče. Naši volonteri su proteklih dana građanima dijelili promotivne letke s ekološkom porukom. Cilj nam je na taj način utjecati na svijest slavljenika o ekološkim implikacijama blagdanske sječe drveća jer, kao što je rekao jedan slovenski književnik, lako je sasjeći šumu, ali je mučno čekati da poraste nova», izjavila je Ivana Krstanović, voditeljica volonterskog tima. Podršku ovome projektu dali su Općina Ilidža i Ministarstvo privrede KS – Uprava za šumarstvo.

Na području općine Ilidža i Kantona Sarajevo građanima su podijeljeni promotivni letci, a prigodna instrumentalna skladba «Pjevaju šume» izvedena je na nekoliko božićnih manifestacija.

Zvonimir Jan, inženjer šumarstva, smatra da su ovakve kampanje poželjne da bi potaknule na razmišljanje slavljenike o ekološkim implikacijama sječe borova i jela, jer i ove godine će, nažalost, u BiH u 12. mjesecu biti posječeno mnoštvo jela, smrče i borova, da bi bili odbačeni početkom 2019. godine, pri čemu velik broj neće biti primjereno zbrinut i prerađen.

(Doznajemo.com)