Za Japanca po imenu Masakatsu Nishikawa, smrt je bila stvar efikasnosti. Tu je bio ispoliran pod, ukusno svjetlo i umirujući budistički zapisi, čak i posljednji pogled na umjetnost.

Onda – s brutalnošću koju se ipak ne može sakriti – omča je stavljena oko njegovog vrata i otvorila su se vrata ispod njegovih nogu. Vjerovatno je bio mrtav već nakon par trenutaka, ubijen od strane države u procesu koji je toliko tajan da i sami osuđenici na smrt o tome da trebaju biti pogubljeni doznaju tek nekoliko sati prije smaknuća.

Japan je jedna od rijetkih visokorazvijenih zemalja u svijetu, koja još uvijek primjenjuje smrtnu kaznu. Društvo joj pravi SAD, a za razliku od EU gdje smrtne kazne odavno nema, Japan pokazuje malo znakova da bi uskoro svoju praksu mogao mijenjati.

Japan smrtna kazna 0

Masakatsu Nishikawa je pogubljen u dobi od 61 godinu života, nakon što je decenije proveo čekajući izvršenje kazne.

Japan smrtna kazna 0

Statua `Kannon`, tzv. «božice milosti» se nalazi u predsoblju komore za egzekuciju. To je jedno od posljednjih lica koje osuđenici vide prije smrti

Nishikawa «nije bio svetac». Osuđen je za ubistvo četiri žene u stravičnoj seriji zločina prije više od 25 godina.

Koichi Sumida, drugi japanski muškarac koji je ubijen istog dana, također je osuđen za ubistvo – svoje bivše kolegice.

Japan smrtna kazna 0

Čuvari u isto vrijeme pritisnu dugme koje otvara rata na podu, tako da niko od njih ne može biti siguran da je baš on bio dželat

Japan smrtna kazna 0

Međutim, i u Japanu ima protivnika smrtne kazne koji tvrde da ona ne donosi pravdu.

- Ove egzekucije pokazuju da Vlada Japana ne poštuje osnovno ljudsko pravo na život – smatra Hiroka Shoji, koja radi za Amnesty Intertnaional za područje Istočne Azije.

- Smrtna kazna je okrutna i nehumana. Njena izvršenja u Japanu se obavljaju diskretno, ali Vlada ipak ne može sakriti činjenicu da se nalazi na pogrešnoj strani, nasuprot većine država u svijetu, koje su odustale od smrtne kazne.

Japan smrtna kazna 0

Ćelija u zatvoru u Osaki, gdje boravke osuđenici na smrt

Japan smrtna kazna 0

Soba u kojoj osuđenici pred izvršenje kazne mogu nasamo razgovarati sa svećenikom

Prema podacima koji su objavljeni na «Channelasia news», 24 osobe su pogubljene u Japanu između 2012. i 2016. godine.

S druge strane, prema podacima Ministarstva pravde s kraja prošle godine, ukupno je 123 zatvorenika čekalo na izvršenje smrtne kazne, a još od 2007. godine uvijek je taj broj bio preko stotinu.

Najnoviji slučaj izvršenja smrtne kazne odnosi se na muškarca po imenu Shoko Asahara, osnivača zloglasnog kulta «Aum Shinri Kyo», koji stoji iza smrtonosnog napada plinom sarinom u podzemnoj željeznici u Tokiju 1995. godine.

Japan smrtna kazna 0

Asahara, kome je Vrhovni sud izrekao kaznu smrti još 2011. godine, je bio «mozak» ovog terorističkog napada, kada je ubijeno 13 osoba, a još 6.000 je pretrpjelo manje ili veće povrede.

Japan smrtna kazna 0

13 članova kulta čekalo je smrtnu kaznu, a danas ih je pogubljeno sedam. Egzekucija članova kulta odlagana je jer se čekalo da se završi žalbeni postupak, što se dogodilo početkom godine. Ovaj kult je, osim spomenutog napada, u Japanu izvršio i nekoliko ubistava i još jedan napad sarinom u Macumotou, u kome je ubijeno osam, a povrijeđeno 600 osoba.

Japan smrtna kazna 0

Ovako izgleda komora za izvršenje smrtne kazne u Japanu. Dole je pod čiji se dio otvori nakon što osuđeniku bude stavljena omča oko vrata.

Japan smrtna kazna 0

Cijeli jedan dio zatvora u Osaki, namijenjen je za osuđenike koji čekaju izvršenje smrtne kazne.

Inače, u svijetu se smrtna kazna izvršava u još 58 država. 104 su je ukinule, a u 35 država se ne provodi, iako nije uklonjena iz zakona.

POVEZANO
Dileri droge smrt Kina 06/18aJAVNO SUĐENJE: Dileri droge osuđeni na smrt, pa odmah pogubljeni na igralištu pred 300 učenika