Povodom izvještavanja pojedinih medija da je građanima BiH zabranjen ulazak u novoizgrađeno naselje "Sarajevo Resort Osenik" u Tarčinu kod Sarajeva, stupili smo u kontakt sa nadležnim ovog stambenog kompleksa.

"Takve informacije nisu tačne. Obezbjeđenje na ulazu postoji, ali nikome nije zabranjeno da dođe. Vrši se kontrola jer se objekti još uvijek grade i mnogo je građevinskog materijala. Ne želimo da se desi krađa", kazao je direktor Gulf Real Estatea.

On je kazao da u kompleksu još uvijek nema kafića, restorana ili zabavnog sadržaja koji bi mogao privući građane.

"Ljudi ovdje jedino mogu šetati. Tu još nema ni osoba koje žive, jer se gradi i niko nije uselio", dodao je on.

Amdžad je demantovao navode i da državljanima BiH nije dozvoljeno da kupe nekretninu: "Ni to nije tačno, jer mi nismo prodali niti jednu nekretninu".

Podsjećamo, mediji su izvještavali da se kuće u naselju koje je otvoreno prije godinu dana prodaju za 150.000 eura, ali da nisu nuđene na bh. tržištu, dok je u isto vrijeme vršena snažna propaganda u Kuvajtu te da se vlasnici kuća, Arapi, ne žele miješati sa lokalnim stanovništvom, piše N1.

***

Tekst koji se pojavio nedavno na jednom manjem portalu pojedini mediji prenijeli su bez ikakve provjere.

Tako je portalu Radio-televizije Srbije objavljeno kako je U BiH nikao prvi arapski "grad" - Bosancima ulaz zabranjen! Naslov je to prenesenog teksta, čiji se autor poziva na "neimenovane izvore". Pridružili su se i neki mediji u Hrvatskoj, kako možete vidjeti na priloženim screenovima.

Osenik 1

Osenik 1

Inače, riječ je o turističkom naselju Sarajevo Resort Osenik kod Hadžića, koje je otvoreno u desetom mjesecu prošle godine.

Riječ je o namjenski projektovanom naselju koje bi trebalo moći pružiti smještaj za 1.125 turista. Ukupna površina naselja iznosi 160.000 kvadratnih metara s vještačkim jezerom površine 12.000 kvadratnih metara oko kojeg je raspoređeno 160 objekata. Izgrađena su dva natkrivena bazena, hotel, restorani, sportski tereni, supermarket kao i mnogi drugi prateći objekti. U projekat je do sada uloženo više od 25 miliona eura.

Povezani sadržaj:

FOTO: Ovako mjesec dana nakon kamena temeljca izgleda investicija od 4,5 milijarde kod Sarajeva

- Ovaj kompleks je turističko selo, ali i investicijska prilika. Mi smo prva kompanija koja je investirala u jedan ovakav projekat. Osim toga, uspjeli smo promovisati BiH kao turistički potencijal u zemljama Zaljeva. Ponosni smo da je ovo prvi projekat koji je obuhvatio turistički, investicijski i medicinski segment. BiH ima svijetlu budućnost kada je u pitanju turizam. Osim ovog kompleksa mi smo investirali oko 600.000 KM u lokalnu zajednicu, i ono što je najvažnije u izgradnji su učestvovale bh. kompanije, izjavio je direktor kompanije "Gulf Real Estate" Jasem Ahmed Al Kanderi, prilikom otvaranja kompleksa, kada je vrpcu presjekao zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Ipak, tvrdnje da je Bosancima ulaz zabranjen su očito netačne, što su svi mogli jednostavno doznati i u Facebooku ukucati "Sarajevo Resort Osenik". Tada bi mogli vidjeli stranicu sa većim brojem fotografija Bosanaca i Hercegovaca iz svih naroda, koji su označili lokaciju na kojoj su boravili, piše Bportal.

Osenik 1

Na posljednjoj u nizu fotografija je Vedran Maksimović, s kojim se prijatelji, upoznati sa navodima iz pomenutog teksta, šale i konstatiraju kako je "dobro da su ga pustili", a Maksimović u istom tonu odgovara da je riječ o "komšijskoj kafici i da boljeg komšije od njega nemaju".

Osenik 1

Koliko je Bosancima "zabranjen" ulaz u "arapski grad", pogledajte OVDJE, zaključuje se u tekstu spomenutog portala.

DRUGA STRANA PRIČE. Drugačiju stranu priče donosi  BiznisInfo.ba, koji tvrdi kako je ovo prvo naselje u BiH zatvorenog tipa, ograđeno visokom ogradom i kapijom, s privatnim osiguranjem.

Trenutno se sastoji od oko 160 kuća i velikim brojem pratećih sadržaja, s velikim jezerom u sredini. U toku je izgradnja novih kuća i pratećih sadržaja. I za nove kuće koje se grade navodno već postoje kupci iz Kuvajta.

Kako tvrdi sagovornik BiznisInfa, većina kuća je prodana, a kupci su isključivo Arapi.

- Ovaj pravi mali grad, smješten u Tarčinu, sada je pust pa je svima koji dođu u određenom terminu dozvoljeno da uđu i da ga obiđu. No, tokom ljeta grad je bio pun Arapa, a Bosnaci nisu mogli ući u njega, osim onih koji u njemu rade, poput konobara, spremačica, osiguranja… Tako bi navodno trebalo biti i narednog ljeta.

"Vlasnici kuća su Arapi, i oni ne žele da se miješaju sa lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je riječ o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i žele da ih u tome niko ne ometa i čudno ih posmatra. Zbog toga je ovaj grad idealan za njih, jer se tu osjećaju kao kod kuće, samo što su svuda voda i zelenilo. Oni će ovdje provoditi ljetne mjesece u ugodnoj klimi, a potom se vraćati u svoje domove", kaže sagovornik kojeg citira ovaj izvor, a koji je zamolio da ostane anoniman.

Sagovornik BiznisInfoa ističe da su kuće prodavane po 150 do 160.000 eura, a da nisu ni bile nuđene na bh. tržištu, ali da u Kuvajtu, odakle je vlasnik, "nisu silazile s TV-a".

Da je tako, pokazuje činjenica da se ove kuće nigdje u BiH nisu reklamirale, te da čak ne postoji ni Internet stranica na bosanskom jeziku na kojoj se mogu naći bilo kakve informacije o ovom naselju, odnosno o prodaji ili iznajmljivanju kuća. Jedina stranica je gulfdoo.com i ona je isključivo na arapskom jeziku.

Inače, nije najjasnije kako se prodaju kuće Arapima kada oni, kao fizička lica, ne mogu biti vlasnici nekretnina u BiH. Sagovornik ističe da je jedna od mogućnosti da se umjesto prodajnog ugovora potpiše ugovor o iznajmljivanju na deset godina, koji bi kasnije bio iznova produžavan.

Uz to, posebnim ugovorom se definira da kompanija ne može raspolagati kućom bez potpisa kupca (odnosno onog koji iznajmljuje kuću), čime se on osigurava da objekat ne može biti iznajmljen ili prodan trećem licu, i praktično postaje trajni vlasnik.

BiznisInfo.ba je poslao upit kompaniji "Gulf Real Estate" o tome koliko je objekata prodano, a koliko iznajmljeno i na koji period. No, odgovor nije stigao, prenosi portal.