Prva žrtva gripe u Bosni i Hercegovini zabilježena je u Orahovici kod Zenice, a radi se o troipogodišnjoj djevojčici koja je umrla u srijedu.

Ovu informaciju potvrdila je za Dnevni avaz potvrdila i Selvedina Sarajlić-Spahić, direktorica Doma zdravlja Zenica, objasnivši da se radi o djevojčici koja je oboljele od teške mišićne distrofije.

- U podlozi je gripa, djevojčica je imala tešku mišićnu distrofiju, dobila nagon za kašalj, a potom se ugušila – navodi Sarajlić-Spahić, ističući da se u ovom slučaju ne radi o grešci roditelja niti zdravstvenih radnika.

POVEZANO
Alani «Joie» Murrieta 1 DOZ20-GODIŠNJA MLADA MAJKA UMRLA OD GRIPE: Samo 1 dan nakon postavljanja dijagnoze!

- Od nedjelje se počela osjećati gripozno, u ponedjeljak je imala temperaturu, otežano disala i kašljala. Odvela sam je odmah doktoru, oni su je inhalirali, dali injekciju. Nažalost, u srijedu je došlo do tragedije – navodi nam bolom shrvana Nedžada Lužić, samohrana majku umrle djevojčice.

Ističe da je i ranije odlazila ljekarima zbog distrofije mišića koju je imala djevojčica, a da je u utorak, po odlasku pedijatru, dogovorila da je inhalira u kući, a injekcije su, uz njenu saglasnost, zamijenili za sirup.

- Nažalost, njeno stanje se iskompliciralo u srijedu. Došla je Hitna pomoć. Na putu do bolnice, negdje oko Nemile, djevojčica je umrla – shrvana je majka.

Dženaza umrloj djevojčici klanjana je prekjučer, na mjesnom mezarju u Orahovici, a ova vijest potresla je mještane ovog prigradskog naselja kod Zenice.

POVEZANO
Bolnica hitan slučaj7-GODIŠNJA DJEVOJČICA UMRLA OD VIRUSA GRIPE: Svi napori doktora bili uzaludni

KOMPLIKACIJE. Prema izjavi Jasminke Durmišević-Serdarević, načelnice Službe za zdravstvenu zaštitu djece u zeničkom Domu zdravlja, u ovom periodu uvijek imaju povećan broj djece s respiratornim infekcijama. 

Za Zenicu su, ističe, karakteristični bronhitisi i upale pluća, i to je u zimskom periodu ustaljeno. 

Slučaj umrle djevojčice je tragičan, ali i ishod koji je uznapredovan osnovnim oboljenjem – distrofijom mišića.

- Djevojčici je 2016. godine dijagnosticirana spinalna distrofija mišića, bolest slabosti mišića. Imala je akutnu respiratornu infekciju. Kada je došla na pregled, ljekar je učinio sve što je mogao. Ona nije bila lošeg zdravstvenog stanja kada je došla kod nas na pregled, ali stanje se uvijek može pogoršati. Budući da je djevojčica imala to oboljenje, radi se o akutnoj infekciji respiratornog oboljenja koje se iskompliciralo, ishod je bio tragičan – navodi Durmišević-Serdarević.

SAVJETI RODITELJIMA. Načelnica Durmišević-Serdarević savjetuje roditeljima da tokom zimskih dana, kada je povećan broj akutnih respiratornih infekcija kod djece, više peru ruke djeci i smanje mogućnost infekcije.

- Ne može se dijete ostaviti u igraonici cijeli dan. Treba izbjegavati pretjerane kontakte s drugom djecom, voditi računa o ispravnoj ishrani, čistim i prozračenim prostorijama, higijeni – ističe Durmišević-Serdarević.

OGRANIČENE POSJETE. Kako piše spomenuti list, Odjel pedijatrije Kantonalne bolnice Zenica je popunjen. Zbog sve više građana oboljelih od gripe, u Kantonalnoj bolnici Zenica ograničene su posjete, sve kako bi se spriječilo i suzbilo širenje gripe. 

- Ograničava se posjeta bolesnicima na tri dana u sedmici, i to utorkom, četvrtkom i nedjeljom od 13 do 14 sati. U posjetu može samo jedna osoba. Savjetuje se, također, posjeta bez bliskog kontakta - poručili su, između ostalog, iz zeničke bolnice.

POVEZANO
Heather Holland DZMLADA MAJKA DVOJE DJECE umrla od gripe, jer joj je "Tamiflu" bio preskup?!

(Doznajemo.com/Avaz.ba)