Prvi mjesec u godini nikad nije bio crnji za građane Tuzle! Samo u prvih 20 dana 2017. godine u Knjigu umrlih je upisano 97 osoba, a najcrnji dan od svih bio je petak 13. kada je, vjerovali ili ne, umrlo 50 građana Tuzle.

- Prethodnih godina statistika nije bila ovakva. Naime, 2015. godine za cijeli januar upisana je 91 umrla osoba, a 2016. godine u istom periodu 103 umrle osobe – potvrdili su nam u Matičnom uredu Grada Tuzla. 

Starosna dob preminulih je između 50 i 84 godine. Ukoliko do kraja januara broj umiranja građana ostane na nivou iz prvih 20 dana, u ovom mjesecu bi broj upisanih u Knjigu umrlih mogao premašiti cifru od čak 130 osoba.

- U 2016. godini u našu Knjigu umrlih upisano je 1.324 osobe ili 3.6 osoba dnevno, dok se u ovom mjesecu broj dnevno umrlih prosječno kreće oko 5 osoba – navode u Matičnom uredu Grada Tuzla, što je jasan pokazatelj povećane smrtnosti u prvom ovogodišnjem mjesecu.

Ranije je prvi mjesec u godini zbog niskih temperatura odnosio živote, baš kao i najvreliji ljetni dani, ali ni jedan nije statistički gledano bio kao januar 2017. godine. U pogrebnim preduzećima, koja egzistiraju u Gradu Tuzla, navode kako imaju i po šest dženaza ili pogreba dnevno te da radnici imaju pune ruke posla jer im je zbog zamrznute zemlje potrebno mnogo više vremena za pripremu grobnih mjesta.

Nezapamćeni porast broja smrtnih slučajeva u januaru ljekari objašnjavaju činjenicom da zimi, posebno kada je temperatura ispod nule, lakše otkazuje srce, a naročito su ugruženi pacijenti sa anginom pektoris.

- U hladnim danima srčani bolesnici zasigurno pripadaju rizičnoj grupi stanovništva. Naime, u hladnim danima dolazi do sužavanja krvnih sudova što može imati smrtne posljedice. Pacijenti koji imaju hipertenziju morali bi prilagoditi terapiju, jer je osnov liječenja takvih pacijenata širenje krvnih sudova, a u zimskim danima dolazi do njihovog suženja. Također, srčani bolesnici moraju se čuvati virusnih infekcija, jer virusi mogu dodatno usložniti njihovo zdravstveno stanje – pojašnjava dr. Elmir Jahić, načelnik Klinike za kardiovaskularne bolesti UKC Tuzla.

(Doznajemo.com/Avaz.ba)