Predsjednik Turske Tayyip Recep Erdogan izjavio je da je drastičan pad vrijednosti nacionalne valute lire rezultat političke zavjere protiv njegove zemlje i poručio Sjedinjenim Američkim Državama da će njegov odgovor biti traženje novih tržišta i saveznika.

- Svrha te operacije je poraz Turske u svim oblastima - od finansija do politike. Ponovo smo suočeni sa političkom zavjerom, ali ćemo uz Božju pomoć taj problem riješiti, izjavio je Erdogan obraćajući se svojim pristalicama u crnomorskom gradu Trabzonu.

Erdogan je upozorio i da namjerava uvesti drastične mjere ako kompanije povuku strane valute iz banaka usred krize u toj zemlji izazvane naglim padom turske lire.

U obraćanju u gradu Trabzonu, Erdogan je upozorio privrednike da "ne žure u banke kako bi povukli strane valute".

Erdogan je danas porućio da su mu Sjedinjene Države dale ultimatum da do prošle srijede oslobodi pastora Andrewa Bransona ili će u protivnom uvesti Turskoj sankcije.

Turski sud to, međutim, nije uradio, već je samo Bransona iz zatvora prebacio u kućni pritvor, a Washington je uveo sankcije dvojici turskih ministara i udvostručio carine na uvoz čelika i aluminija iz Turske.

- Ako je Washington spreman da žrtvuje odnose sa Ankarom, Turska će reagovati prelaskom na druga tržišta, nova partnerstva i nove saveznike, na štetu onih koji su pokrenuli trgovinski rat protiv cijelog svijeta, uključujući i Tursku, poručio je Erdogan.

Preostaje nam samo da kažemo zbogom onima koji odluče da žrtvuju strateško partnerstvo, koje postoji već 50 godina, kako bi zadržali odnose s terorističkim grupama, zaključio je Erdogan.