Pola zime je praktično iza nas, a to je obično vrijeme da "bacimo prvi pogled" na proljeće ispred nas, kako bismo vidjeli rane projekcije i šta bismo mogli očekivati. Također, prilika je to da analiziramo kakav bi mogao biti februar, posljednji zimski cijeli mjesec, piše servis Severe Weather Europe (SWE).

Navodi kako meteorolozi prognoziraju da ni u nastavku zime kod nas ne bi trebalo biti ozbiljnijih padavina, što vrijedi za cijeli kontinentalni dio Starog kontinenta, niti previše niskih temperatura, a trend toplijeg vremena nastaviće se, prema ranim projekcijama i na proljeće!?

POVEZANO
Ramiz Vlašić snijeg"Robinzon sa Vlašića" RAMIZ bez greške prognozira vrijeme: "DOLAZI NAM KATASTROFA, a zima će biti.."

Iznad euroazije trebalo bi se zadržavati polje visokog pritiska tokom drugog mjeseca, pa se očekuje temperatura iznad prosjeka za to doba godine. To znači da se dodatno produžava šansa da nad kontinentalnom Europom neće biti pravog zimskog vremena.

Kako napominju meteorlozi, uvijek postoji mogućnost "tranzicionog hladnog uzorka", jer hladna fronta može preći preko kontinenta, ali prema trenutnim analizama za to postoji vrlo mala šansa.

I proljeće bi moglo biti temperaturno iznad prosjeka. Vidljiva je moć visokog vazdušnog pritiska na sjeveru Tihog oceana, nad zapadnim Atlantikom i Europom.

Servis "Severe Weather Europe" navodi da se, s obzirom na sve, u trećem i četvrtom mjesecu očekuje temperatura više od prosječne za to doba godine.

POVEZANO
Newfoundland, Canada snijeg 19/01/20aVANREDNO STANJE U dijelovima Kanade snježne padavine RUŠE SVE REKORDE ljudi zatrpani u kućama (FOTO)