34-godišnji, kako su ga prozvali, "krajiški kanibal" Sabahudin Velić, koji je sjekirom ubio majku Nasihu (60), a potom dijelove tijela jeo, kao i Anto Niče iz Livna, koji je zaklao tri člana svoje porodice, ostaju do daljnjeg na čuvanju i liječenju u Zavodu za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

Ovu informaciju objavio je sarajevski "Dnevni avaz", pozivajući se na zivore iz nadležnih pravosudnih institucija.

POVEZANO
Goran Kotaran zatvorNAJOPASNIJI ZATVORENIK U BiH, ZOVU GA `HANIBAL LEKTOR`: Treba izaći na slobodu za...

DONESENO RJEŠENJE. Naime, sudija Općinskog suda u Bosanskoj Krupi prije nekoliko dana, nakon obavljenog postupka i saslušanja tima vještaka neuropsihijatara, donio je rješenje o nastavku liječenja Velića na Sokocu.

- Odmah po donošenju rješenja obavijestio sam Vladu Unsko-sanskog kantona da osiguraju novčana sredstva koja se moraju uplatiti Zavodu na Sokocu - izjavio je za spomenuti izvor Sead Komić, predsjednik Općinskog suda i Bosanskoj Krupi.

POVEZANO
Sabahudin Velić (33) ubistvo majke 1SABAHUDIN VELIĆ (33): "Jeo sam tijelo majke koju sam prvo ubio, jer su mi to naredila 4 džina...!?"

Velić se već šest mjeseci nalazi na Sokocu, a najduže se može zadržati godinu.

Prema predviđenom postupku, nakon čega ponovo slijedi postupak provjere njegovog zdravstvenog stanja, kao i osiguranje novca za njegovo liječenje.

Psihijatrija Sokolac Niče - Velić

Prema pravilima Zavoda na Sokocu, dan liječenja za jednog pacijenta košta 100 maraka (oko 50 eura).

Svaki kanton mora osigurati sredstva za liječenje svog osuđenog psihopate.

Prema podacima Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu, trenutno se u njihovoj ustanovi liječe 92 osobe i nisu svi osuđeni ubice.

NEOGRANIČENA MJERA I iz Općinskog suda u Livnu potvrđeno nam je da se trostruki ubica iz njihovog kantona Anto Niče također nalazi na Sokocu. Marija Vila-Robović, tajnica u Općinskom sudu Livno, izjavila je:

- Anto Niče je još na liječenju na Sokocu. Svakih šest mjeseci se vrši provjera...

Psihijatrija Sokolac Niče - Velić

Niče (fotografija gore) i Velić (dole)

Psihijatrija Sokolac Niče - Velić

SJEKIROM UBIO MAJKU. Stravičan slučaj u Mahmić Selu kod Bosanske Krupe otkriven je kad se Sabahudin Velić 14.09. prošle godine sam predao policiji u Sarajevu i ispričao da je u dvorištu porodične kuće sjekirom ubio majku Nasihu. Nakon ubistva, otišao je klanjati, da bi poslije tijelo prebacio na drugo mjesto i zapalio ga.

Budući da tijelo nije izgorjelo, ukopao je majku na drugo mjesto, a potom ga iskopao i ponovo prebacio u garažu, gdje ga je sjeckao kako bi razdvojio meso od kosti, koje je poslije jeo.

POVEZANO
Anto Niče 2SERIJSKI UBICA IZ LIVNA (36) uputio šokantno pismo: Uskoro ću biti na slobodi, a onda...

PREMA OPTUŽNICI, Anto Niče je zločin počinio 30.10.2015. godine, nakon povratka iz zatvora, gdje je bio pritvoren zbog porodičnog nasilja. Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku Lucu (66), gluhonijemog brata Matka (46) ubio je sa osam uboda, a njegovu također gluhonijemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i zatim pobjegao.

Predao se navodno samo iz straha da ne bude ubijen prilikom potjere.

POVEZANO
Anto Niče 3KAD SU GA PITALI ZAŠTO JE UBIO MAJKU BRATA I NEVJESTU: Ante Niče (32) rekao da je...