Popularna meteo stranica Vremenska prognoza za HR i BIH svakodnevna  objavila je danas prognozu u kojoj se najavljuje skori dolazak "prave zime" u naše krajeve.

Evo šta, između ostalog, piše prof. Zoran Zadro sa spomenute stranice...

- Očekuje se kako će sami kraj ovog i prvu polovinu 12. mjeseca obilježiti  u velikom dijelu Europe neprimjereno hladno vrijeme. Uz veliki dio kontinenta, i naša regija bi trebala imati negativna odstupanja temperatura.

Budući da se očekuje kako će taj period obilježiti povremene padavine, opcija snijega osim u gorju, otvorena je i u nizinama.

Ovo su najnoviji jutrošnji izlazi kratkoročnih i dugoročnih sedmičnih trendova prognoza.

Prati se stanje i svakako da su za ovako dugo prognostičko razdoblje moguće određene korekcije u prognozama.

Prva epizoda pogoršanja stiže već za vikend, odnosno glavninom drugi dio vikenda, kada bi lokalno trebalo biti obilnih padavina, a od nedjelje će zahladnjeti.

POSEBNO UPOZORENJE. U gorju bi trebalo biti snijega uz snježni pokrivač, a snijeg je u drugoe dijelu nedjelje i u noći na ponedjeljak moguć i u nekim nizinama Bosne, Srbije i sjevera Crne Gore.

Drugo ozbiljnije pogoršanje stiže u drugoj polovini iduće sedmice, kada se očekuje kako će na Jadranu, Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji biti vrlo obilnih padavina, na što se treba posebno upozoriti.

Dakle zima stiže i vremenski na njen klimatološki početak i obilježiti će, kako se očekuje, prvu polovinu 12. mjeseca.

POVEZANO
Nemila snijeg 20/04/2017b"NE DAJ BOŽE DA SE OVO DOGODI" Poznati meteorolog šokiran onim što je vidio u prognozi za uskoro!