Pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog Tuzlanskog kantona (MUP TK) jutros su deblokirali petlju Šićki Brod u Tuzli koju je grupa demobiliziranih veterana Armije Republike Bosne i Hercegovine tri dana držala u blokadi.

Kako je za agenciju Anadolija izjavio Dževad Korman, policijski komesar u Tuzlanskom kantonu, korištena je minimalna sila.

- Ono što u ovom trenutku mogu potvrditi je da je petlja odblokirana uz minimalnu upotrebu sile, odnosno odgurivanjem. Uspjeli smo udaljiti okupljena lica sa ceste, a većina njih se sama razišla. Dvjema osobama je pružena ljekarska pomoć, jer su po našem dolasku pale i legle na ulicu. Više informacija bit će saopćeno na današnjoj konferenciji za novinare, najavio je Korman.

SPECIJALNA POLICIJSKA JEDINICA je, u skladu s naredbom direktora Federalne uprave policije (FUP), pružila asistenciju MUP-u TK u deblokadi raskrsnice.

Prilikom deblokade, navode, upotrijebljen je minimum sile i to samo prema osobama koje su bile u vidno alkoholiziranom stanju i koje su pružale otpor policijskim službenicima, s tim da nije bilo povrijeđenih.

Jedan broj osoba priveden u MUP TK zbog kriminalističke obrade i protiv njih će biti poduzete zakonom propisane mjere, navode iz FUP-a.

Ipak, neki od učesnika protesta tvrde suprotno:

- Bilo je tri puta bviše specijalaca nego demobilisanih boraca na petlji. Radili su šta su htjeli, prskali su nas nekakvim tečnostima po leđima i udarali nogama. Ja sam imao sreću da su mi samo ruku uvrnuli i ugurali me prvo u moj automobil, drugi su mnogo teže prošli - izjavio je jedan od njih.

OSAM OSOBA privedeno je u prostorije MUP-a TK tokom akcije Jedinice za podršku na deblokadi petlje Šićki Brod, potvrdio je predstavnik za javnost MUP-a TK Izudin Šarić. U pitanju su B.S. iz Mramora, K.J. iz Gračanice, Dž.D. iz Gračanice, D.H. iz Gračanice, J.A. iz Srebrenika M.Dž. iz Srebrenika, T.D. iz Srebrenika S.O. iz Dobrnje, te I.A. i P.M. iz Srebrenika. Kasnije su pušteni, uz prekršajne naloge.

Većini privedenih alkotestiranjem je utvrđeno prisustvo alkohola u krvi.

- Protiv ovih osoba bit će preduzete zakonom propisane mjere. Među privedenim su i dvije osobe starosne dobi od 19 i 21 godine, što znači da nisu mogli biti borci. Tokom provođenja navednih aktivnosti policija je utvrdila prisustvo većeg broja osoba mlađe dobi, kao i osoba koje nisu sa područja Tuzlanskog kantona – izjavio je Šarić.

Saobraćaj se na glavnom saobraćajnom čvorištu sada odvija bez problema, a pripadnici Jedinice za podršku MUP-a TK još uvijek su na terenu.

Grupa demobiliziranih boraca u srijedu je blokirala petlju Šićki Brod u Tuzli. Od Vlade FBiH zahtjevali su uspostavu tačnog boračkog registra, ukidanje 1.600 boračkih udruženja te omogućavanje naknade nezaposlenim demobilisanim borcima.

Na poziv resornog federalnog ministra Salke Bukvarevića na pregovore u Sarajevo nisu željeli ići. Njega su pozvali da dođe u Tuzlu u čemu im je on na kraju i udovoljio i pozvao da pošalju pet predstavnika u ovaqj grad. Oni su to odbili, a ministar se vratio u Sarajevo.

Šićki Brod deblokada 03/03/2018 1