Vjerovatno niste znali da ljuske od jaja mogu biti iskorištene na mnoge načine, umjesto da završe u smeću, što većina od nas s njima čini. Nekima su te ljuske čak donijele i prava mala bogatstva.

Na ovom mjestu donosimo nekoliko načina na koje možete iskoristiti ljuske od jaja...

1. Smjesa protiv iritacije i svrbeža kože

Otopite ljuske od jajeta u maloj staklenoj tegli jabukovog sirćeta. Proces otapanja traje 2-3 dana, a dobivate smjesu koju možete koristiti za blaže iritacije kože i svrbež, uključujući i mjesta ujeda insekata, npr. komaraca.

2. Učvršćivanje kože lica

Umjesto skupih kozmetičkih preparata, za učvršćivanje kože lica možete iskoristiti ovo: Osušene školjke jaja dobro usitnite tučkom, a zatim prah koji na ovaj način dobijete umutite zajedno s bjelanjkom. Masku stavite na lice, pustite da se osuši, a na kraju isperite.

3. Pranje posuđa

Sitno izlomljene ljuske jaja, zajedno sa vodom u kojoj ima malo sapunice možete koristiti za čišćenje predmeta poput termos boca ili vaza, a također mogu pomoći i kao abrazivno sredstvo prilikom čišćenja lonaca i tava nakon prženja i slično.

4. Pripremanje deserta

Vaši gosti mogli bi se prijatno iznenaditi ukoliko im poslužite ovako pripremljeni desert. U ljuske od jajeta stavite žele ili čokoladnu kremu i dodatno ukrasite prema ličnim željama. Vizuelni utisak je sjajan!

5. Prirodni vodointalater

Držite nekoliko zdrobljenih ljuski od jaja u cjedilu vašeg sudopera. Ona bi na prirodan način trebala sprječavati odlazak nepotrebnih materija kroz odvodne cijevi, a također se vremenom razbiju i pomažu prirodnom čišćenju cijevi, tako da biste mnogo rjeđe trebali zvati vodoinstalatera.

6. Kućni doktor

Super-tanka membrana unutar ljuske jajeta odavno se širom svijeta koristi kao kućni lijek za širok spektar bolesti, od tretiranja posjekotina do liječenja uraslih noktiju na nogama. Prirodni flaster, reklo bi se.

7. Bolji ukus kafe

Prilikom pripremanja omiljenog napitka mnogi kuhaju ljuske od jaja zajedno sa kafom, da bi “ubili” gorčinu u ovom napitku i postigli bolji ukus.

Ljuske jaja

8. Uzgoj cvijeća

Zemlja u kojoj uzgajate cvijeće je plodnija ako u nju stavite ljuske od jaja, zbog kalcija kojeg često nema dovoljno u zemlji. Osim toga, izmrvljene ljuske jaja tjeraju i neke biljne štetočine.

9. Umjetnička djela

Postoji čitav umjetnički pravac u kojem se koriste slomljene ljuske od jaja. Neki su ta svoja djela uspjeli prodati za prilično veliki novac, a kako to izgleda u primjeru pogledajte na fotografiji.

Ljuske jaja

(Doznajemo.com)