Ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu žena sa djetetom u naručju sjela je u ponedjeljak oko 20 h na deku nasred saobraćajnice odbijajući da se pomjeri. Bila je tu skoro 2 sata, dok je policija nije na silu odvela.

Kako doznajemo, radi se o Iman Sari Agić, koja je teško oboljela. Ona je okupljenima kazala kako već tri godine povraća, a doktori ne mogu da je izliječe.

Prije nego što ju je policija odvezla, na insistiranje članice Udruženja teško oboljele djece da se pomakne sa ceste, koja joj je predložila da se pokuša organizovati njen odlazak na liječenje u inostranstvo, ona je to odbila. Na lice mjesta su stigli i njeni prijatelji i komšije.

Na priču Agić i ko je ova žena možete se podsjetiti u tekstu koji smo objavili prije izvjesnog vremena.

POVEZANO
Iman Sara status 1OČAJNA MAJKA IZ SARAJEVA: Političari, pomozite mi ili me ubijte, više ne mogu…

Sara Agić ispred Predsjedništva 2

Na lice mjesta došlo je i nekoliko vozila policije, te vozilo Hitne pomoći. Policija je nakon određenog vremena postavila čunjeve na tri trake, kako bi se saobraćaj odvijao samo onom na kojoj su postavljene tramvajske šine.

Prije mame, beba je sa lica mjesta odvezena vozilom Saniteta.

Sara Agić ispred Predsjedništva 2

– Ja nisam bila ovakva, doktori su me otrovali. Ubijte me, nemam više šta da radim sa životom. Ubijte me, ja se odavde neću pomjeriti – izjavila je ogorčena Iman Sara.

ZAHTJEVI. Prije nego što je izašla na ulicu, žena je na svome Facebook profilu objavila da nema više snage, te da su ljekari od nje napravili leš. U komentaru na isti post je iznijela i svoje zahtjeve, koje prenosimo u cjelosti:

1. NOVAC ZA LIJEČENJE

2. REGISTRACIJA PORFIRIJE U BIH

3. Svaka majka novorođenčeta koje ostaje u bolnici - omogućiti krevetni smještaj u bolnici i za majku (pa makar vikend krevet, krevet na napuhavanje ali NE stolicu) i pristup bebi kad god može i želi. 

4. Soba za izdajanje na Neonatalnoj na Jezeru – ukidanje! HITNO omogućiti porodiljama kabine u skladu sa dostojanstvenim, fizičkim, psihičkim i ostalim potrebama majke koja tu treba da izvuče kap života za svoj maleni život koji je u vašim rukama! 

5. Donošenje pravila o izvoženju umrlog pacijenta s krevetom odmah nakon nastupanja smrti, kako ispunjavanje besmislenih zakonskih normi ne bi ubijalo ostale pacijente – ODMAH!

6. Ukidanje besmislenog hodanja na blagajnu za sve. Obučiti sestre da nauče raspoznati par osnovnih šifri zdravstvenog osiguranja – i na blagajnu slati samo one koji trebaju da plate. Eto odmah i uštede – moglo bi za zavoja, osnovnih lijekova, rukavica...