Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Merhunisi Dedić (28), koja se sumnjiči da je u četvrtak otela novorođenče u Hadžićima.

Općinski sud u Sarajevu je pritvor, na prijedlog Tužilaštva Kantona Sarajevo, odredio jer je prihvatio ocjenu da postoji opasnost od bjekstva i da bi osumnjičena boravkom na slobodi eventualno mogla ponoviti krivično djelo.

Podsjetimo, Dedić je lišena slobode u četvrtak navečer nakon što je, zahvaljujući signalu njenog mobitela, locirana u hotelu Ferijalac na Marijin Dvoru (Sarajevo). Tamo je unajmila sobu kako bi bila s otetim dječakom rođenim prije deset dana. Otkrivena je brzom reakcijom tima tužitelja, policije, ali i uz asistenciju Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

POVEZANO
OTKRIVENA PRAVA ISTINA O OTMICIPRAVA ISTINA "ISPLIVALA": Merhunisa Dedić (28), lagala je mužu da je trudna, kad je došao termin...

Merhunisa je rođena kod Kiseljaka, a posljednje dvije godine živjela je u braku s Muhamedom Dedićem iz Goduše kod Visokog, a njoj se na teret stavlja krivično djelo oduzimanje djeteta, za koje je zaprijećena kazna zatvora do tri godine.

U međuvremenu se doznaje kako je otmičarka više mjeseci planirala otmicu. Ona nije mogla imati djece, iako je više puta pokušavala ostati u drugom stanju. Suprugu Muhamedu je slagala da je trudna pa je išla na kontrole na Kliniku za ginekologiju i akušerstvo na KCUS, gdje je i upoznala Lejlu Ismailovski, majku otete bebe.

Više mjeseci se s Lejlom susretala u čekaonici klinike te je pomno planirala otmicu Lejlinog sinčića. Prvi put ga je pokušala oteti na samoj klinici, ali to nije bilo moguće, jer je tu bilo previše osoblja. Nakon toga vratila se u Hadžiće i čekala novu priliku.

Kada je Lejla krenula u Općinu, ona je, maskirana u patronažnu sestru, ušla u stan i zaključala u toalet tetku djeteta Nađu Mehdi i pobjegla s bebom u iznajmljenom vozilu.

U zatvoru navodno uglavnom šuti, a nije je posjetio niko od familije njenog supruga, koji je izjavio da ga Merhunisa više ne zanima.

POVEZANO
Merhunisa Dedić suprug 2CIJELA ISPOVIJEST MERHUNISINOG MUŽA: "Kad su mi inspektori došli na vrata, a ona je otela dijete..."