Za većinu Amerikanaca, nakon prijema u bolnicu, najvažnija briga pored zdravlja je cijena liječenja, piše Guardian. Ipak, jedan Amerikanac koji se zbog toga ne mora brinuti je Donald Trump.

- Imamo najbolju medicinsku opremu, imamo najbolji lijek - izjavio je američki predsjednik obraćajući se Amerikancima nakon što je otpušten iz Nacionalnog vojnog medicinskog centra Walter Reed, a da ne spominjemo 210.000 Amerikanaca koji su umrli od posljedica bolesti COVID-19.

- Pobijedit ćete. Ne dopustite da vam oduzme život - savjetovao je predsjednik.

MEDICINSKI DUG. Ali Trump je uspio preskočiti mnoge formalnosti (i forme) s kojima bi se, za pretpostaviti je, suočila velika većina Amerikanaca ako bi se našli u sličnoj situaciji.

- Ovo je zaista katastrofalan medicinski događaj u smislu odlaska u bolnicu i puno specijalizirane njege - objacnila je Sarah Collins, potpredsjednica za pokrivanje zdravstvene zaštite u Commonwealth Fondu.

- Rezultat bi za većinu Amerikanaca bio "katastrofalan medicinski dug za mnoge ljude".

VOŽNJA HELIKOPTEROM. Stručnjaci navode da bi Trampova vožnja helikopterom do i iz bolnice, dijagnostička ispitivanja i snimanja, eksperimentalni lijekovi na recept, privatni stan, cjelodnevna njega i dodatna lična zaštitna oprema koštali najmanje stotine hiljada, a možda i milione dolara.

Većina privatnih osiguranja uobičajenih u SAD naplaćivala bi 3.045 američkih dolara za liječenje, navodi Bruce Lee, koji je autor modela koji procjenjuje koliko bi COVID-19 koštao prosječnog Amerikanca.

Ali Trump nije prosječan. On je visoko rizičan, stariji muškarac, klasificiran kao gojazan, što su svi faktori rizika za ozbiljnu bolest.

Prateći Leeov model, nekome poput Trumpa vjerojatno bi se naplatilo 18.579 dolara.

Naknade se, međutim, razlikuju u cijeloj zemlji. Bolnice na američkom zapadu naplaćuju medijanu od 93.459 dolara pacijentima u Trumpovoj starosnoj grupi bez popusta na osiguranje, utvrdila je analiza kompanije za zaštitu podataka Fair Helt.

A to su samo najosnovniji troškovi za liječenje plućnih bolesti, poput upale pluća, koja ne pokriva specijalizirane lijekove na recept koje je Trump dobivao.

JEDAN OD LIJEKOVA koje je Trump dobio bio je eksperimentalni monoklonski koktel antitela Regeneron. Ova terapija nije dostupna javnosti i možda nikada neće biti odobrena. Obični Amerikanci ne mogu mu pristupiti.

Prema jednoj studiji, liječenje monoklonskim antitijelima odobreno u proteklih 20 godina u prosjeku košta 96.731 USD. Trumpov tretman vjerovatno je koštao više od toga, jer je uzeo oko tri doze.

Predsjednik je također primio remdesivir, antivirusni lijek s ograničenom dostupnošću. Zemlje u razvoju plaćaju 2.340 dolara po pacijentu za pet dana liječenja, dok je cijena u Sjedinjenim Državama još veća.

Najjeftiniji lijek koji je Trump dobio bio je deksametazon, generički kortikosteroid koji je prvi put predstavljen 1950-ih i košta oko 5 dolara.

Također bi vjerovatno naplatio sve dijagnostičke testove koje je Trump obavio, uključujući rendgenske snimke i CT snimke. Izvrsni stan i hrana za koje se pokazalo da poboljšavaju ishod pacijenta često se dodatno naplaćuju.

Zatim slijede vožnje helikopterom. Prosječna cijena avio-ambulante bila je 2016. godine 39.000 dolara, a Trump dvije – 78.000 dolara.

- Vrsta njege koju je dobio predsjednik – u ovoj zemlji ima vrlo, vrlo, vrlo malo ljudi, ako ne i na svijetu, koji će dobiti takav nivo njege - izjavio je Lee.

- Ne možete očekivati ​​da ćete dobiti istu vrstu liječenja, istu vrstu njege ili potencijalno istu vrstu ishoda kao i predsjednik - zaključuje.

A cijela rasprava o tome koliko bi osiguranje platilo besmislena je ako nemate osiguranje, što je bio slučaj za 27 miliona Amerikanaca prije pandemije. Od tada se još 12 miliona pridružilo redovima neosiguranih, zahvaljujući pratećoj ekonomskoj krizi koju je izazvao COVID-19.

Prema zdravstvenoj studiji, bolnice neosiguranim pacijentima naplaćuju između 1,5 i 12 puta više nego što osiguravajućim društvima.

A ako ne plate, bolnice mogu tužiti pacijente.