Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo uklonio je sa svoje Internet stranice objavljene spiskove građana Kantona Sarajevo koji su dobili elektronske zdravstvene kartice, nakon što je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH naložila Zavodu da to uradi.

Na uklonjenom spisku, koji je vremenom trebao biti dopunjen, nalazila su se imena osiguranih osoba kojima su do sada izrađene elektronske zdravstvene kartice.

Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo pristupio je izvršenju Rješenja i u cijelosti uklonio spisak.

ZZOKS e-knjižica

Informacije u vezi s izradom, izdavanjem elektronskih zdravstvenih kartica i njihovim korištenjem građani mogu dobiti od službenika zavoda.

Zdravstvene kartice moguće je preuzeti u poslovnicama zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo radnim danom u periodu od 7:15 sati do 15:45 sati. Za preuzimanje istih potrebno je dostaviti identifikacioni dokument, staru zdravstvenu legitimaciju ili prijavnicu iz CIPS-a.

Za osigurane osobe koje ne vrše plaćanje elektronskih zdravstvenih kartica na osnovu Odluke o naplati elektronskih zdravstvenih kartica potrebno je dostaviti dokaz.

Nakon što je na portalu Doznajemo.com prije nekoliko dana objavljen link prema spiskovima građana kojma su izrađene e-zdravstvene knjižice, te nakon što su onda taj tekst preuzeli i brojni drugi mediji, uslijedile su velike gužve na mjestima za podizanje istih.