U okviru  19. festivala božićnih pjesama, narodnih igara i običaja «Kao nekad pred Božić 2018» – Sarajevo, Udruga «Facultas za prosperitet mladih», pod pokroviteljstvom Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, realizira ekološko-medijsku kampanju «KULTURA OTPADA», s ciljem jačanja svijesti o značaju kvalitetnog upravljanja otpadom i očuvanja okoliša.

Aktivnosti ovoga projekta su usmjerene na sprečavanje proizvodnje otpada, uključujući i proces ponovne upotrebe ili produženog vijeka trajanja proizvoda, smanjenje štetnog djelovanja otpada na okoliš i ljudsko zdravlje, smanjenje sadržaja štetnih tvari u materijalima i proizvodima, čime se promoviraju održive mjere smanjenja otpada i ističu utjecaji potrošnje na okoliš i na klimatske promjene.

Pavao Zornija, koordinator projekta

«Kroz ovu edukativno-informativnu kampanju želimo građanima pružiti kreativne primjere kako predmete koji nam više nisu potrebni možemo kroz jednostavne i svakodnevne prakse pretvoriti u vrijedne resurse i pritom smanjiti troškove u domaćinstvu. Kada organski otpad poput kuhinjskog i vrtnog otpada ili papira završi na odlagalištu, razgrađuje se u uvjetima bez kisika te proizvodi neugodne mirise i stakleničke plinove i time izravno utječe na klimatske promjene i slabiju kvalitetu zraka koju naročito osjećaju stanovnici Sarajeva. Stoga je neophodno govoriti o razdvajanju selektivnog otpada, upravljanju otpadom, zaštiti i očuvanju okoliša, važnosti recikliranja te kako napraviti kompostište. Građani moraju saznati više o kreativnim načinima brige za okoliš kroz smanjenje otpada, kompostiranje i uradi-sam rješenja za prenamjenu i recikliranje predmeta umjesto odbacivanja neželjenih predmeta na obližnje gradsko odlagalište», izjavio je Pavao Zornija, koordinator projekta.

U okviru ove kampanje, u suradnji s nekoliko nevladinih organizacija, organizirane su radionice izrade božićnih i novogodišnjih ukrasa od reciklažnog otpada, za koje učesnici donose od kuće otpad kao materijal za rad. Po završetku radionica,  učesnici izlažu svoje radove napravljene tokom trajanja radionica.

«Božićno ozračje u puku se prikazivalo izradom jaslica, ali i ukrasa za božićno drvce – posebno od prirodnih materijala. Danas, međutim, trgovci nude šarolik izbor kuglica, adventskih vijenaca, lampica, zvjezdica i drugih božićnih ukrasa od raznih materijala, uglavnom od plastike, ali ljepotom i svježinom uvijek će odskakati darovi iz prirode koji će uistinu uljepšavati bor. Sudionici radionica koristili su perušinu, strugotine, vunu, mahovinu, granje, lišće, otpale kore od drveta, bobice, iglice, grane od bora i kamenčiće za potrebe izrade jaslica. Bor se može okititi zvjezdicama od slame i crvenim bombonima, zlatnim i srebrnim orasima te ukrašenim šišarkama. Snijeg se uprizoriva komadićima vate, a biblijski likovi od tkanine dotrajalih krpenih lutaka», izjavila je Ivana Krstanović, voditeljica radionica.

Volonteri «Facultasa» planiraju građanima Kantona Sarajevo distribuirati promotivne letake s osnovnim ekološkim porukama ove kampanje.

(Doznajemo.com)