U okviru pedagoško-kreativnog projekta "Glazbena i likovna terapija u inkluzivnom okruženju kao oblik pružanja podrške obiteljima djece s teškoćama u razvoju", Udruženje "Facultas za prosperitet mladih" je na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu organiziralo stručnu radionicu na temu "Savjetodavni rad s roditeljima djece s teškoćama u razvoju i art terapija kao oblik potpore obiteljima djece s poteškoćama u razvoju".

Na samom početku, prisutne je pozdravio dekan Pedagoškog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Daniel Maleč, a predavači i promotori su bili prof. dr. Merima Čaušević, prof. dr. Ismet Dizdarević, dr. sc. Marijo Pejić, predsjednik HNV BiH, Alen Kristić, mag., Ivana Krstanović, mag. i v.d. direktor Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu Adnan Đindo.

Prof. dr. Merima Čaušević je istaknula da putem muzičke umjetnosti za djecu afirmiramo kritičko i estetsko promišljanje, potičemo stvaralački  proces, čime utječemo na mogućnost njihove osobne nadogradnje i kulturnog prosperiteta, te promičemo kulturu življenja i vrijednost cjeloživotnog učenja i stvaranja. Dodala je da likovnim jezikom dijete može izraziti svoje doživljaje, ideje i misli, odnosno kreativno izraziti svoja iskustva, znanja i razumijevanja.

Prof. dr. Ismet Dizdarević je naveo da muzika u današnje vrijeme postaje sve prepoznatljiviji i cjenjeniji medij u mnogim granama medicine, a posebno u području fizikalne medicine i rehabilitacije, odnosno da je ona jedan od najboljih načina za smirenje i opuštanje djece, a glazbene aktivnosti djeci su vrlo prihvatljive.

Dr. sc. Marijo Pejić, predsjednik HNV BiH, odgojiteljima i roditeljima je preporučio korištenje glazbe u radu s djecom u inkluzivnom okruženju, jer ona podupire socijalizaciju, jača obrambeni sistem kod djece koja imaju problema u kontroli impulsa i ne razmišljaju o mogućim posljedicama, razvija pažnju, maštu i kreativnost te stimulira interese.

Alen Kristić, magistar teologije i književnik, prisutne je upoznao s globalnom važnošću koncepcije mirovnog obrazovanja i istakao da svojim usko povezanim sastavnicama – odgojem za vrijednosti, odgojem za mir i odgojem za interkulturalne i međureligijske kompetencije – mirovno obrazovanje na sustavan i sveobuhvatan način odgovara istodobno na suvremene i za naš kontekst specifične odgojno-obrazovne izazove.

Adnan Đindo, v.d. direktor Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu, naglasio je da plesne aktivnosti razvijaju kod djece želju za igrom i kretanjem, jer je općepoznato da djeca imaju potrebu za kretanjem i izmjenom dinamičnih aktivnosti, a upravo to mogu postići putem muzičkih i plesnih igara, kroz koje se razvija motorika, govor, kreativnost.

Koordinatorica projekta Ivana Krstanović je navela da roditelji i odgojitelji mogu koristiti različite metode glazboterapije (učenje i pjevanje dječjih pjesmica, ples, sviranje instrumenata, slušanje instrumentalne glazbe itd.), kako bi poticali dječji rast i razvoj, a posebno one djece koja imaju emocionalne, socijalne, ponašajne i intelektualne teškoće.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Prijatelj projekta je Pedagoški fakultet u Sarajevu.

Radionica ART TERAPIJA oct 2019a

(Doznajemo.com)