Tešanjka Hidajeta Mahalbašić, supruga i majka sedmero djece, osoba je koja svojim životnim stilom ruši brojne predrasude. Obrazovana i poduzetna, predana je Bogu i svojoj familiji. U društvu sedmero djece, hrabra i odvažna, nasuprot je stereotipima i povremenom nerazumijevanju okoline.

Vrlo često se višečlane porodice suočavaju s mnogobrojnim nedaćama, poput ekonomskih ili materijalnih, odgojnih zamki, problema u međusobnoj komunikaciji, ali i predrasudama i raznim osudama. U familiji Mahalbašić to, pak, nije slučaj. Nastanjeni u Oraš Planju u blizini Tešnja, Hidajeta i Muris odgajaju pet dječaka i dvije djevojčice. Najstarije dijete ima 11, a najmlađe godinu i pol.

- Najisplativije je ulaganje u kvalitetnu porodicu, bez obzira imate li jedno ili desetero djece. Vrijeme, zdravlje, energiju i novac svakako ćemo u nešto uložiti, a najbolje je ulaganje u izgradnju ličnosti. Sulejman, Dželila, Hidajet, Enes, Fatima, Muhammed i Fatih za mene predstavljaju sedam predivnih fontana izvorske vode u rajskoj ljepoti. Napajam se preko njih sa nepresušnog izvora ljubavi, radosti, dobrote i znanja – počinje Mahalbašić razgovor.

Profesorica arapskog i turskog jezika i književnosti, edukatorica za lični razvoj kroz duhovnost, te supruga tešanjskog imama ističe da su Mahalbašići oduvijek maštali o velikoj porodici.

- Svakodnevno sam u prilici usrećiti minimalno osam osoba što za mene predstavlja ogromnu blagodat. Porodična atmosfera koja podrazumijeva zdravu komunikaciju moj je prioritet. U razgovoru s djetetom moja su čula samo na njega usmjerena, za sve drugo sam tada isključena. Takvih pet minuta razgovora važnije je od zajedničkog, ali nekvalitetnog i površnog dvadesetčetverosatnog druženja – dodaje Hidajeta, piše Klix.

Općepoznato je da se veliki broj osoba, uslijed komplikovane finansijske situacije i prilično niskog životnog standarda ne odlučuje na više od jednog ili dvoje djece. Iako se finansiraju iz vlastitih izvora, te ne primaju nikakvu dodatnu pomoć od države, Bosni i Hercegovini su, tvrde, itekako zahvalni. Dala im je, kažu, besplatno obrazovanje.

- Okolina reaguje iz svoje mape, iz svoga kapaciteta razumijevanja, iz ličnih iskustava, strahova, ambicija. Prema tome, nailazimo na različite reakcije. Jedni su oduševljeni, pružaju nam podršku, dok drugi imaju i predrasude koje nisu baš lijepe. Često nas gledaju kao čudake, a nerijetko i zaziru od nas zbog većeg broja djece. Pojedinci pretpostavljaju da se patimo, da nam djeca predstavljaju teret i brigu, ali to je samo dokaz nekih limitirajućih uvjerenja koja su nerijetko kolektivna – dodaje.

Na kraju, ova inspirativna tridesetšestogodišnjakinja poručuje da su jasan cilj i tačna životna putanja najvažniji. Ostaje posvećena kako svojoj porodici, tako i sebi jer je, kako sama kaže, majčinstvo samo jedna od životnih uloga.

Porodica Mahalbašić Tešanj 1