Bosanskohercegovački kandidat "Quo vadis, Aida?", film rediteljice Jasmile Žbanić, ušao je na konačnu listu najboljih filmova van engleskog govornog područja koji se takmičiti za Oscara i tako postao drugi film iz BiH koji je bio u utrci za ovu prestižnu nagradu. "Ničija zemlja" Danisa Tanovića 2002. godine osvojila je za sada jedinog Oscara za Bosnu i Hercegovinu.

“Quo vadis, Aida?” je prije nekoliko dana nominovan u dvije kategorije za britansku filmsku nagradu BAFTA, za najbolju rediteljicu i najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja. Također, film koji govori o genocidu u Srebrenici dobija izuzetno visoke ocjene od američke kritike, na stranici Metacritic prosječna ocjena mu je nevjerovatnih 96, što ga čini možda i najvećim favoritom za Oscara.

Quo Vadis Aida

- Cijela ekipa filma se zahvaljuje članovima Akademije koji su glasali za Quo vadis Aida?, majkama, ženama i drugim preživjelim Srebreničanima koji su nam bili oslonac, podstrek i inspiracija, te mnogim prijateljima koji su nam dali podršku. Za nas je ovaj film i više od filma: To je podsjetnik da se genocid i ovaj u Srebrenici, kao i bilo koji drugi koji se desio na ovom području u prošlosti - ne smije negirati i zaboraviti. Ovaj film nije napravljen da bi ljude dijelio i sukobio, nego naprotiv - da bismo bolje razumjeli jedni druge - izjavila je rediteljica Jasmila Žbanić.

POVEZANO
Dua LipaJedna od najpopularnijih svjetskih pjevačica plakala uz film o Srebrenici (FOTO)

Po stavu stručnjaka, glavna prepreka na putu ka Oscaru mogao bi biti dobitnik Evropske filmske nagrade, "Another Round", film proslavljenog reditelja Thomasa Vinterberga sa Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi.

Bh. glumac Emir Hadžihafizbegović jedan je od onih koji smatraju da će "Quo vadis, Aida?" dobiti Oscara. On je u razgovoru za N1 objasnio na čemu temelji takav optimizam.

- To što je "Aida" ušla među pet najboljih stranih filmova za BAFTA-u i što je Jasmila (Žbanić) nominovana za najbolju rediteljicu na neki način znači da bi mogli biti i u konačnoj nominaciji za Oscara. BAFTA je hodnik za Oscar. To je velika stvar. Nama je najveći suparnik divni danski film o alkoholizmu ‘Druga runda’. Film je genijalan, ali ako budu birali između epohalne teme kakva je Srebrenica i film o danskom alkoholičaru mislim da će se opredijeliti za "Aidu" - zaključio je Hadžihafizbegović.

POVEZANO
Jasmila ŽbanićObjavljene nominacije za nagradu BAFTA-a: Veliki uspjeh za Jasmilu Žbanić i "Quo Vadis, Aida"

Inače, "Quo vadis, Aida?" govori o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu. Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković. Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.

Dodjela 93. izdanja nagrade Oscar zakazana je za 25.04.2021. godine.

Oscar se dodjeljuje po 93. put, a u ovoj kategoriji bila su prijavljena 93 filma iz raznih dijelova svijeta.

(Doznajemo.com)