Većina građana BiH sada, vjerovatno, ne zna ni ime aktuelne Miss BiH, ali se mnogi sjećaju one koja je izazvala najviše simpatija. Ana Mirjana Račanović iz Bijeljine bila je Miss Bosne i Hercegovine sada već davne 2001. godine, a po nekima  je bila najljepša Miss BiH svih vremena...

Ni 17 godina poslije izbora na kome se okitila lentom najljepše nije prestalo interesovanje javnosti za ovu ženu. Iako u medijima nije prisutna već nekoliko godina, na brojnim portalima često se mogu naći komentari i pitanja gdje je i šta radi.

Poslije izbora ova ljepotica iz Semberije bila je kratko angažirana kao televizijska voditeljica te glavno lice nekoliko domaćih reklamnih kampanja. Nedugo zatim povukla se iz javnog života, udala se te zajedno sa suprugom i djecom započela život u njemačkom gradu Badenu

Njen odgovor na interes javnosti je "da je poslije titule najljepše dobila po njoj najljepšu titulu ikada, a to je majka". Navodi kako su suprug Alen, sinovi Adrijan i Aleksandar i kćerka Anđela najveće bogatstvo koje posjeduje.

Iako godinama živi u Njemačkoj, veoma često dolazi u Bijeljinu u posjetu rodbini i prijateljima za koje je vezana, a u vrijeme praznika obavezno je da budu u domovini gdje je, kako smatra, sve drugačije i ima dušu.

Godine 2013., na oduševljenje fanova, pojavila se u spotu "Lijepa je" Enesa Begovića koji je sniman na Vlašiću, a za taj angažman nije htjela uzeti honorar te se u prisustvu familije provela na Vlašiću o svom trošku.

U životnoj priči koju je podijelila prije nekoliko godina s magazinom Azra, Ana Mirjana Račanović govorila je o jednom posve drugačijem životu u kome nema modnih pisti, blještavila reflektora, naslovnih stranica niti bilo čega od onoga što ju je pratilo tokom karijere najljepše Miss Bosne i Hercegovine.

- 2001. godine prvi put do tada svi su se saglasili da imamo dostojnu predstavnicu naše zemlje na svjetskom takmičenju ljepote, ali i da je osim ove krasi još mnogo kvaliteta. Onih ljudskih. Ogromna medijska pažnja i interes javnosti nisu narušili ono što su njeni roditelji godinama brižljivo utiskivali u njen karakter: smjernost, skromnost, blagost, ljubaznost… To je takva rijetkost. Do danas Ana nije izgubila nijednu od svojih karakteristika. Podjednako je lijepa izvana i iznutra. Već nekoliko godina uz djevojačko nosi i prezime svog muža Alena, Jevtić. Žive u Njemačkoj. Rodila je troje prekrasne djece, dva sina, Adrijana i Aleksandra, i kćerku Anđelu – pisalo se tada.

Ana-Mirjana Račanović 1

Ana-Mirjana Račanović 1

Ana-Mirjana Račanović 1

Ana-Mirjana Račanović 1

Ana-Mirjana Račanović 1

Ana-Mirjana Račanović 1

(Doznajemo.com)