Nakon što je u ratu do temelja porušena, fočanska ljepotica ponovno je otvorena za sve vjernike.

Majka ubijenog mladića iz Foče Aziza Kurtović otključala je uzdignutu Aladžu. Vrlo emotivne slike iz Foče potresle su mnoge građane, a upravo jedna majka imala je čast da blještavu Aladžu otvori vjernicima, što je moralna satisfakcija za sve žene istočne Bosne koje su mnogo propatile u prošlosti.

Otvor obnovljene Aladža džamije 1

Aladžu je 1549. godine izgradio Hasan Nezir, bliski saradnik Mimara Sinana. Radovi na obnovi zvanično su počeli 2014. godine. Aladža je 1992. godine srušena, a nakon pada grada na Drini i nakon što je nesrpsko stanovništvo protjerano iz svojih domova. 27 godina kasnije, njena obnova obilježava svetionik povratka Fočaka i nadu u suživot u istočnoj Bosni.

U Foči su danas na stotine protjeranih Bošnjaka i drugih građana Foče, brojni predstavnici diplomatskog kora te neki od najviših funkcionera političkog vrha Bosne i Hercegovine.

Otvor obnovljene Aladža džamije 1

Kako je ranije naglašeno, ovaj događaj danas predstavlja jedan od najvažnijih događaja za islamsku zajednicu, a posebno Muftijstvo goraždansko, koje je uz pomoć donatora uložilo velike napore da ovaj značajan i zahtjevan projekat bude doveden do kraja.

Fočanska ljepotica, Aladža džamija danas je ponovno zablistala punim sjajem. Na oslikavanju unutrašnjeg dijela obnovljene Aladže radio je i tim iz Istanbula. Dio ukrasa oko prozora džamije ostavljen je u izvornom stanju i jedan je od podsjetnika na prošlost ove bogomolje, značajne ne samo za vjernike u fočanskom kraju, nego i cijele BiH pa i šire.

Otvor obnovljene Aladža džamije 1