Beograđanka je u jednom marketu kupila djeci kinder jaje, ali nije očekivala da bi mogla dovesti njihovo zdravlje u pitanje!

Naime, čim je došla vidjela je da nešto nije u redu...

- Dragi prijatelji, došli smo i do toga da se preljepljuje istekli rok trajanja na kinder jajima. Neka vam je alal tih 2-3 eura koje uštedite na račun nekog djeteta - napisala je ona uz fotografiju na Twitteru.

Podsjetimo, nedavnim istraživanjem otkriveni su brojni negativni postupci trgovaca, pa tako u jednoj prodavnici rok trajanja piletine određuju prema datumu mjerenja, a ne prema datumu proizvodnje!

Predsjednik Pokreta za zaštitu potrošača Petar Bogosavljević tada je za Kurir izjavio da je u ovakvim slučajevima riječ ne samo o pravima potrošača već i o "ljudskim, elementarnim pravima".

- Ranije je varanje prodavaca na roku trajanja nekog proizvoda bila masovna pojava, ali u posljednjih nekoliko mjeseci je stanje bolje. Unaprijeđena je i tehnologija, pa je teže sakriti i preljepljivati naljepnice u hermetički zatvorenim ili upakovanim proizvodima. Dešava se da građani nekad i ne obrate pažnju na rok trajanja jer smatraju da je, ako je na polici - još uvijek za upotrebu. Nažalost, ima i nepoštenih trgovaca, koji na štetu potrošača drže robu na zalihama, onda je prodaju i kad joj istekne rok trajanja, i to po istoj cijeni kao da je sve u redu - izjavio je Bogosavljević.