Tomislava Viktora Basu, koji uz hrvatsko ima i državljanstvaŠvicarske i Holandije, policija je čekala nekoliko godina da dođe u Hrvatsku gdje ima rodbinu kako bi potvrdila svoju sumnju da je 03.07. daleke 1999. na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Ibrahima Dedića.

Voditelj Službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović izjavioo je da je riječ o višegodišnjem vrlo složenom istraživanju prilikom kojeg je proveden veći broj "izvidnih i dokaznih radnji" te vještačenja, među kojima i biološko.

GODINAMA GA ČEKALI. Osumnjičenik je zadnjih desetak godina živio izvan Hrvatske, a policija je nekoliko godina čekala njegov dolazak koji je bio "ključ priče".

Novinare je zanimalo zašto se toliko dugo čekalo da se osumnjičenik vrati i je li se mogla tražiti pomoć putem međunarodne pravne pomoći, ali u policiji su objasnili da je to taktika postupanja i da to, kako navode, nisu mogli provesti na drugi način.

Osnova sumnje potvrđena je kroz vještačenja koja su provedena u posljednja 24 sata, naveli su u policiji, objasnivši da je jedno imati operativna saznanja koja na nešto upućuju, a drugo dokaze.

- Ne možemo reći da je vrijeme najbitniji faktor, čekao se način, dokaz, osnovana sumnja, mogućnosti, alati da bi se sve privelo kraju što konkretnije i što čvršće, izjavila je predstavnica za javnost zagrebačke policije Marija Goatti.

NIJE IMAO DOSSIER. Osumnjičeni 49-godišnjak od ranije nije imao policijski dossier, a policija traga za još dvije osobe.

Policija nije željela govoriti o detaljima pa je ostalo nepoznato koji je trag nakon više od 20 godina doveo do osumnjičenika, koji je motiv ubojstva i je li riječ o plaćeniku.

- Mogu reći da policija cijelo vrijeme nije zaboravila taj slučaj, da su se cijelo vrijeme prikupljala informacije koje su se dodatno provjeravale i razrađivale, tako da se razradom jedne takve informacije došlo do sumnje kod konkretnog počinitelja, izjavio je Petrović.

Oružje kojim je u 51. godini ubijen vlasnik Promdei banke još nije pronađeno pa policija nastavlja istraživanje u tom smjeru iako očekuju da će to zbog prolaska vremena biti teško. 

No, u policiji tvrde da imaju dovoljno dokaza protiv 49-godišnjaka. Kad su ga suočili s konkretnim dokazima, reagirao je prilično hladno, a branio se šutnjom.

Tomislav Viktor Basa 1