Bajramski susret u Švedskoj!

U subotu, 08.06.2019. godine uU organizaciji BKC, u prepunoj sali Folketshus u Lidköpingu, održana je bajramska manifestacija. Domaćin susreta bio je džemat Skövde.

Smajo ef. Šahat je uputio riječi dobrodošlice i naglasio da je opštini Skövde predan zahtjev za gradnju džamije. Predsjednik BKC, Dževad Rekanović je pohvalio organizaciju susreta i pozvao na još veću suradnju omladine unutar BKC. Gost predavač, Mubin ef. Neimarlija, je u svom izlaganju pozvao na jedinstvo muslimana, jer tu se očituje snaga jedne zajednice.

Bošnjaci Bajram 2019 Švedska 0

Raznovrstan program u kojem su posjetioci uživali a u kojem su učešće uzeli horske sekcije mladih iz svih džemata Västra Götaland. Bilo je lijepo vidjeti i slušati djecu i omladinu Göteborga, Boråsa, Surte, Trollhättana i Skövdea a što daje do znanja da imami i mualime odlično rade sa mladim naraštajima u svojim džematima.

Također, publika je uživala u izvedbama ilahija i kasida, Mesuda ef. Muhić, Mubin ef. Neimarlija, Hasana ef. Jašarević, Elvedina ef. Bešlija. Bosanskim narodnim igrama i pjesmama predstavio nam se KUD "Behar" iz Göteborga.

Bošnjaci Bajram 2019 Švedska 0

Bošnjaci Bajram 2019 Švedska 0

Svojim nastupom oduševili su sve prisutne. Ipak, najveću pažnju izazvao je nastup horske sekcije džemata Skövde. Aktiv žena džemata Skövde početkom ove godine formirao je horsku sekciju. Njihov premijerni nastup je bio više nego uspješan.

Bošnjaci Bajram 2019 Švedska 0

Gromoglasan aplauz publike je to ujedno i potvrdio. Treba istaći i pohvaliti njihovu angažiranost u organizaciju i pripremi hrane i kolača, za sve goste. Moderator programa bio je Ferid Krak.

Bajramske radosti u dijaspori imaju elemenata da kod ljudi pojačaju iman i patriotizam i ljubav prema svome svemu. Ovom prilikom BKC (Bosanski kulturni centar) se zahvaljuje domaćinima, učesnicima i svim gostima koji su izdvojili svoje vrijeme i uljepšali ovu zaista hvale vrijednu manifestaciju.

Bošnjaci Bajram 2019 Švedska 0

(Doznajemo.com)