Tradicija dočeka prvog dana proljeća uz obale rijeke Bosne je sigurno stara preko 100 godina. Zenica je smještena na tri rijeke, ali je običaj pečenja čimbura vezan za rijeku Bosnu.

Ta tradicija čimburijade se prenosi sa koljena na koljeno i bez obzira na vrijeme okupi veliki broj izletnika. Oni najhrabriji su jutro dočekali u šatorima i sa cikom zore su spravili čimbure, uz koje su osjetili snagu dolazećeg proljeća.

Cimburijada 2019 1

Cimburijada 2019 1

Prvobitno je čimburijada bila vezana za prostor ušća Babine rijeke i Bosne kod kuće Ćurkovića. Sjećam se da su posebni dočeci bili kod r.Pige (Salih Ekinović). U bašti kraj kolibe sastajalo se društvo starih Zeničana, a organizator je bio istaknuti građanin, privrednik i zaljubljenik u prirodu Rasim Salčinović.

Česti gosti su bili istaknuti pjevači iz Sarajeva, a za muziku su bili zaduženi Piga i Cajdric.

Cimburijada 2019 1

Cimburijada 2019 1

Cimburijada 2019 1

Unazad 10 godina Turistička zajednica preuzima organizaciju i firma Salčinović premješta svoju aktivnost na Kamberovića polje.

Danas je uz obale rijeke i ade Jagnisce prema mojoj procjeni bilo preko 30.000 Zeničana i njihovih gostiju iz svih BH gradova.

Cimburijada 2019 1

Cimburijada 2019 1

Uz duvački orkestar bilo je dosta muzičkih grupa, a ja bih izdvojio Zeničke Meraklije. Firma Salčinović je ove godine spravila čimbur od 1500 jaja, koji je u lepinama podijeljen prisutnim.

Održano je takmičenje u spravljanju čimbura i pobjednica je naša planinarka Zuhra. Osim vožnje čamcima od Lašve do Kamberović polja, bilo je i prvo ovogodišnje kupanje Zeničana Zijada Zahirovića i Hamida Begovca u rijeci Bosni.

Cimburijada 2019 1

(Doznajemo.com)