Zorak Vakula za HRT javlja kako bi u Hrvatskoj ovih sedam dana moglo ostati zapamćeno i po toplini rijetko kada doživljenoj u ovom dijelu godine.

Srednja najviša temperatura od 20. do 26.03. u Zagrebu bi, naprimjer, na meteorološkoj stanici DHMZ u Maksimiru, a vjerovatno i još kojegdje, mogla biti među najvišim otkad postoje mjerenja u ovom dijelu godine.

Štaviše, velika je šansa da bude i rekordno visoka, u mnogim mjestima kontinentalne Hrvatske i oko 21°C! I to ne samo u mjestima gdje mjerenja postoje od sredine prošloga stoljeća, nego čak i na zagrebačkom Griču, gdje svakodnevni podaci najviše dnevne temperature zraka postoje još od 1881. godine.

"Već jučer je najviša temperatura zraka na Griču bila 22,0°C, što je najviša temperatura zraka izmjerena na dan 20.03. u povijesti mjerenja. Još viša je - 23°C - bila u Daruvaru, Goricama pokraj Nove Gradiške, Hrvatskoj Kostajnici, Krapini, Kutini, Lipiku, Požegi, Velikoj Gorici i zagrebačkom Maksimiru, a u Karlovcu, Sisku i Slunju izmjereno je čak 24 °C. A u Bosni i Hercegovini je ponegdje bila i viša - u Bihaću 25°C, a u Zenici čak 27 °C. Kao da je ljeto!?", piše Vakula.

Ipak, drugi sajtovi najavljuju za vikend već u subotu sunčano vrijeme, ali uz postepeno naoblačenje. Potkraj dana noć na nedjelju i u nedjelju očekuje se promjena vremena uz umjereno zahlađenje s kišom, pljuskovima i grmljavinama. Ponegdje je moguće izraženije grmljavinsko nevrijeme.

(Doznajemo.com/Index.hr)