Jedna od najpoznatijih holivudskih glumica, Zsa Zsa Gabor (99) u nedjelju je u svom domu doživjela srčani udar. Odmah je prebačena u bolnicu, ali bilo je prekasno i tamo joj nisu mogli spasiti život. 

Mađarska glumica, čiji su zdravstveni problemi počeli 2002. kada je ostala djelimično paralizirana nakon automobilske nesreće, napunila bi, da je doživjela 100 godina 6.2. iduće godine. Posljednjih godina joj je čak bilo toliko loše da, kada joj je suprug Princ Frederic von Anhalt priređivao rođendanske zabave, niko nije smio ući u njenu spavaću sobu gdje je ležala.

Rođena je kao Sari Gabor i 1936. izabrana je za Miss Mađarske. U Ameriku je došla 1941. i bila je jako tražena glumica zbog svog europskog šarma. Za nju kažu da je jedna od preteča današnjih starleta.

- Ona je borac i neće se predati samo tako. Kad su bolničari došli po nju čvrsto je primila suprugovu ruku i pogledala ga u oči. To je jasan znak da još nije spremna umrijeti - rekao je John Blanchette 09.10.2011. kad je glumica hitno prevezena u bolnicu.

Zsa Zsu Gabor njen suprug  Princ Frederic von Anhalt (73) tada pronašao je onesviještenu u krevetu. Imala je visoku temperaturu i krvarila je. Doktori su odmah ustanovili da je u kritičnom stanju. Morali su joj ponovo umetnuti cjevčicu kroz koju se hranila, a koju su joj izvadili kad je zadnji put išla kući iz bolnice. Kad su je umetnuli, kroz cjevčicu je počela izlaziti krv i druge tjelesne tekućine.

BOGATA FILMSKA KARIJERA. Glumila je u više od 30 holivudskih filmova, uključujući 'Moulin Rouge' Johna Hustona iz 1952. i 'Touch of Evil' Orsona Wellesa iz 1958. godine. Pred kraj karijere glumila je sebe, u filmovima 'Naked Gun 2 And a Half'. Američke naslovnice preplavila je kada je 1989. ošamarila policajca na Beverly Hillsu, za što je dobila tri dana zatvora.

9 BRAKOVA?! Mađarska glumica udavala se devet puta. Prvi put se udala 1937. godine za Burhana Asafa Belga, turskog intelektualca, s kojim je bila četiri godine. Godinu dana nakon rastave udala se za hotelskog magnata Conrada Hiltona, djeda bogate nasljednice Paris Hilton, s kojim ima svoje jedino dijete, kćerku Francescu Hilton, koja je preminula lani. S njim je bila do 1947. godine, a već sljedeće godine udala se za britanskog glumca Georgea Sandersa s kojim je bila do 1954. godine, a on se kasnije oženio za njenu sestru Magdu. Nije sklopila brak sve do 1962. kada se udala za Herberta Hatnera, koji je kasnije bio savjetnik predsjednika Reagana i Georgea Busha. Rastali su se 1966. godine, a te iste godine udala se za petog po redu muža, a brak je potrajao godinu dana. 

Nakon pet neuspjelih brakova odlučila se povući u osamu pa javnost sljedećih deset godina nije znala ništa o njenim ljubavima. No 1975. udala se za Jacka Ryana, a brak je trajao nešto više od godinu dana. Te iste godine upoznala je sedmog supruga za kojeg se udala 1976. i u braku je provela sedam godina. S grofom Felipeom de Albom, vjenčala se 1983. godine, a brak je trajao samo jedan dan. Pitanje je li to bio pravi brak, jer je legalno upitan jer je glumica tada još uvijek bila  u braku sa svojim sedmim suprugom. Te iste godine udala se za Frederika von Anhalta s kojim je bila do posljednjeg dana svog života.

(Doznajemo.com/24sata.hr)