Navršila se godina od teške saobraćajne nesreće u kojoj su izgubljeni životi trojice mladića sa područja Zenice, nakon što su u blizini Lašvanske petlje “audijem” sletjeli u rijeku, a tijelo Amara Kozlića, jednog od stradalih, još nije pronađeno.

Nesreća se dogodila tokom vikenda, u noći sa 4. na 5. februar. Trojica drugova izašli su tu večer u diskoteku u Vitezu, a oko ponoći krenuli su kući. Nešto prije toga, Amar je posljednji put s ocem razgovarao telefonom i najavio svoj povratak. Međutim, sati su prolazili, a oni se nisu vraćali kući.

Porodice su odmah alarmirale policiju, a dva dana nakon nesreće, “audi” kojim je upravljao Amar je uočen u rijeci. Vozilo je izvučeno iz vode, a u njemu su pronađena tijela njegovih prijatelja Huseina Delića i Almena Begovića. Amara nije bilo.

Husein i Almen ukopani su dva dana poslije na mjesnom mezarju u Janjićima, dok je za Amaraovim tijelom nastavljena potraga.

POVEZANO
Nestali Zeničani 3DJEVOJKA IZ VITEZA KOJA JE BILA S NESTALIM ZENIČANIMA ispričala gdje su oni željeli ići

Osim pripadnika policije iz Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, u potrazi su učestvovali i specijalci FUP-a, ronilački klubovi, mještani i rodbina. Nekoliko puta prečešljano je mjesto nesreće, pretražene su obale i korita Lašve i Bosne, ali sve to nije urodilo plodom.

Tračak nade da je Amar pronađen pojavio se dvadesetak dana nakon nesreće kada je na području Vranduka u rijeci Bosni pronađeno tijelo nepoznate osobe.

Međutim, ispostavilo se da se radi o ženskom lešu, a naknadno je utvrđeno da je riječ o starijoj ženi s područja Visokog, čiji je nestanak bio prijavljen.

Za Amarovu porodicu to je bio dodatni stres, jer su se ponadali da će konačno pronaći svog sina i brata.

– Nadao sam se da je on, da sam ga konačno pronašao, makar i mrtvog, samo da znam gdje je. Ova agonija ubija. Svaki dan ustajem sa nadom koja se gasi na kraju dana – izjavio je tada Amarov otac.

Potom je 13.03. u kolektoru otpadnih voda u krugu ArcelorMittala u Zenici pronađeno još jedno tijelo, ali je ubrzo odbačena mogućnost da je riječ o Amaru, jer je utvrđeno da je tijelo već duže vrijeme bilo u vodi. U novembru prošle godine DNK analizom je potvrđeno da se radi o 81-godišnjaku iz Zenice, čiji je nestanak prijavljen još u decembru 2015. godine.

Nade da je Amar možda preživio nesreću pale su u vodu, a njegova porodica i dalje živi u nadi kako će pronaći makar njegovo tijelo kako bi ga mogli ukopati i barem djelimično pronaći svoj mir.

U javnosti su se čak pojavile i spekulacije da je Amar možda preživio nesreću i negdje se krije, ali u policiji takvu mogućnost smatraju malo realnom ili gotovo nemogućom.

Zvanično, on se i dalje vodi kao nestala osoba.

POVEZANO
Kozlić Amar - potragaDA LI JE AMAR KOZLIĆ, MLADIĆ KOJI JE BIO "AUDIJU" ŽIV I OTET: Potvrđeno da se sve provjerava