U Goraždu je preminuo Jusuf Hubjer u 72. godini života, dugogodišnji direktor kompanije "Ginex" i čovjek za kojeg se smatra da je među najzaslužnijim za poslijeratni razvoj namjenske industrije u ovom gradu. Pogodio ga je srčani udar, doznaje se.

Cijeli Grad na Drini je ova vijest duboko potresla.

- Ljudina je to, veliki stručnjak, naš komšija i ugledni sugrađanin i sportski radnik. Nedostajaće nam kao čovjek i prijatelj, sigurno je. Dobri insan među nama, pomagao je svima - navodi se u jednoj od poruka.

U nekadašnjem preduzeću "Pobjeda", na poziciji tehnologa za eksplozive, radio je od 1971. godine, a rat u BiH dočekao je na dužnosti zamjenika generalnog direktora. Hubjer je od 1998. godine, od osnivanja "Ginexa", kao jedne od firmi nastalih podjelom nekadašnje "Pobjede", obavljao dužnost direktora. Obavljao je i dužnosti predsjedavajućeg Predsjedništva Skupštine Grupacije namjenske industrije pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, člana Upravnog odbora Privredne komore FBiH.

Jusuf Hubjer posmrtnica

Dobitnik je "Zlatne plakete" Općine Goražde, "Zlatnog globusa" i "Plakete za životno djelo" Agencije za izbor najboljih privrednika u BiH, 2013. godine proglašen je najboljim menadžerom u BiH, a godinu kasnije i menadžerom decenije u jugoistočnoj i srednjoj Evropi. Niz priznanja dobila je i firma na čijem je čelu bio, a koju je podigao iz ratnih ruševina i, do odlaska u penziju krajem 2014. godine, pretvorio u okosnicu razvoja ovog kraja s više od 500 uposlenih i izvozom u više od 40 država.

Hubjer ostaje posebno upamćen zbog brige o radnicima za koje je uvijek tvrdio da stoje iza svih uspjeha koje je "Ginex" postigao, ali i po tome što je i kao direktor znao sjesti za mašinu i mlađe radnike učiti poslu.

Komemorativna sjednica povodom smrti Jusufa Hubjera je  sutra u 11 sati u Velikoj sali Centra za kulturu u Goraždu, a dženaza se treba klanjati na mjesnom mezarju u Hubjerima u 13 sati.