Polako se počinju ostvarivati prognoze od prije nekog vremena da bi jugoistok Starog kontinenta moglo pogoditi nezapamćeno vruće ljeto?!

Podsjetimo, za jugoistočnu Europu IBM-ov "The Weather Company" predvidio je da će maj biti nešto hladniji i kišovitiji od prosjeka (što se i ostvarilo), ali da će juni već biti znatno topliji od prosjeka, te da bi u julu temperature i suše trebale biti više od prosjeka, što je isto predviđao i ECMWF, posebno za sedmi i osmi mjesec

POVEZANO
Termometar vrućinaStiže nam UŽARENO LJETO: Pogledajte prognozu do 10. mjeseca!

Naime, kada je u pitanju 7. mjesec, prema prognozi, prosječna temperatura ovog mjeseca bit će do 1°C viša od prosjeka.

- Dalje prema sjeveru i istoku Balkana vrućine će biti sve gore i gore, sve do sjevera Mađarske i Slovačke kojima prognostičke karte predviđaju čak 3°C iznadprosječno topliji juli, što već spada u kategoriju da će "gorjeti nebo i zemlja". Oborina će biti nešto manje od prosjeka, ali ne toliko izraženo.

Navodno bi i 9. mjesec po cijelom Balkanu mogao biti najmanje 1°C topliji od prosjeka, s tim što će od Zagreba prema Slavoniji biti još i gore, a najgore će biti u Vojvodini, dijelovima Rumunjske i Makedonije. Za sve te krajeve dugoročne meteorološke prognoze ističu i povećanu opasnost od požara.

Tornado Rumunija proljeće 2019

Foto: Ilustracija

Stranica Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna piše jutros:

- Prvi toplinski val doseže svoj vrhunac danas i sutra, pri tome bi se temperature penjale i do 35°C, ponegdje i do 36°C ili 37°C. Također su moguće tropske noći, gdje se temperature neće spuštati ispod 25°C, ponajprije na Jadranu, jugu i jugoistoku Hercegovine, srednjem i obalnom dijelu Crne Gore, jugu, jugozapadu i dijelu srednje sjeverne Makedonije.

Uz visoku vlagu i sparinu ponegdje će lokalno u Bosni, Srbiji sjeveru Crne Gore, zatim gorskom, središnje i istočnom dijelu Hrvatske postojati uvjeti za kratkotrajne izolovane lokalne grmljavinske pljuskove. Treba upozoriti da se u ovakvim uvjetima može dogoditi kratkotrajno jače grmljavinsko nevrijeme.

Od nedjelje do petka ulazimo u period manje vrućeg i nestabilnog, no i dalje sparnog vremena. Pri tome treba upozoriti da će dotokom svježijeg zraka atmosfera u pojedinim dijelovima regije burno reagirati. Tokom nedjelje i u noći na ponedjeljak će na kopnu Hrvatske, Bosni, sjeverozapadu, sjeveru, zapadu, jugozapadu i dijelu centralne Srbije - uz jak razvoj oblaka biti kiše, pljuskova i grmljavina. Treba upozoriti na veliku mogućnost jakog olujnog nevremena uz obilne pljuskove, jak i olujni vjetar, grad (tuču), intezivnu grmljavinu i lokalne bujične poplave.

Od ponedjeljka do četvrtka širom regije će biti nestabilno vrijeme, uključujući i Hercegovinu i sjevernu Makedoniju, kao i područje Jadrana, posebno zaleđe Dalmacije. Češći pljuskovi, i grmljavinske oluje bit će u Srbiji, Bosni, kopnu Hrvatske, sjevernom dijelu Crne Gore i zapadu, sjeverozapadu, centralnom i zapadnom dijelu Makedonije.

Još jednom svakako treba upozoriti da će uz pljuskove i grmljavine biti lokalnog snažnog grmljavinskog nevremena uz grad (tuču), obilne pljuskove, intenzivnu grmljavinu, olujni vjetar i bujične poplave.

Na kraju treba navesti da će popuštanje vrućina, kako to inače ljeti biva, "naplatiti" visoku cijenu u pojednim dijelovima regije, jer će biti lokalnih uvjeta da se formiraju snažni superćelijski olujni oblaci, koji mogu producirati vrtložni vjetar (tornado)...

POVEZANO
Pustinja vrućinaAMERIKANCI O TOPLOTONOM UDARU KOJI POGAĐA BALKAN: "To je dio trenda sve češćih ljetnih ekstrema"

(Doznajemo.com)