Da li sam se zarazila/o koronom, a da to nisam ni znala? - pitanje je koje se, za pretpostaviti je mnogima mota po glavi. Identičnu dilemu imala je gospođa Tatjana Ljubić iz Srbije, koja je odlučila da se testira na prisustvo antitijela koronavirusa. Rezultat testa ju je šokirao. Njeno iskustvo, objavljeno na sajtu Maglocistac.rs, prenosimo u cijelosti:

«Ja o tome razmišljam od januara, kada sam imala groznu gripu. Tresla me je groznica, teško sam disala, bilo mi je bolje, pa mi je bilo gore i sve je to trajalo bar desetak dana. Prije toga sam i putovala u Albaniju avionom. Mada, tada virusa zvanično nije bilo u Srbiji.

POVEZANO
Korona protest Italija 30/05/20OGORČENI LJUDI IZAŠLI NA ULICE: "Korona je prevara, znamo zbog čega su je osmislili" (FOTO)

Informacija da Zavod za javno zdravlje, tzv. Higijenski, u Subotici radi testiranja na prisustvo antitijela na korona virus tj. COVID-19, za 1.200 dinara (preračunato, nešto više od 10 eura) odmah me je privukla. Zar to ne bi svi voljeli – da smo bez nekih većih tegoba virus preboljeli?

Već prvog dana kada je testiranje bilo moguće, a to je bilo juče, sa najvjernijim partnerom u ljekarskim avanturama – mamom – otišla sam pravac u Higijenski.

Tatjana Ljubić korona test 0

«Malo ste zakasnili, trebalo je ranije da dođete», rečeno mi je na ulasku u Zavod. «Ali na sajtu piše da su testiranja do 12h», odgovorila sam. Par momenata tišine, a na moje «i uplatili smo već», pokazan mi je put do prvog sprata.

Dezinfikovali smo ruke i đonove cipela (jel’ samo ja stalno zapinjem za te «dezinfekcione barijere» za obuću?), stavili maske i zaputili se na Odjeljenje mikrobiologije. Nakon kratkog uzimanja podataka, ušla sam u prostoriju za vađenje krvi.

POVEZANO
Alma Herceg posmrtnicaIZVOR IZ FAMILIJE: Bh. državljanka Alma Skula NIJE umrla u Italiji od koronavirusa!

«Na sajtu piše da se rezultati dobijaju za 15 minuta», rekla sam sa smiješkom, pretpostavljajući, naivno, da se to radi sa nekom trakicom poput testa za trudnoću. I tu, jedna ili dvije crte u mnogome mijenjaju život.

Smijeh medicinskih sestara i komentar: «Da, i mi smo pročitale»! Slijedilo je objašnjenje da to nije baš toliko jednostavan postupak, ne, nema trakice koja se umoči u, hm... valjda krv, nego proces centrifugiranja, odvajanja seruma, pa potom analiza jeste nešto kompleksniji.

POVEZANO
Fusco familija koronaIzgubila je majku, dva brata i sestru od KORONAVIRUSA u samo 7 dana

No, svakako je brzo i uglavnom istog dana.

Testom se detektuje prisustvo određenih klasa imunoglobulina – IgM i IgG – u krvi, odnosno, u serumu. Zove se i «Elisa testiranje».

Ako je IgM pozitivan, to ukazuje na prisustvo virusa trenutno u krvi. Ako je IgG pozitivan, to znači da postoje u krvi antitijela na COVID-19. Idealna kombinaciju koju bi mogli imati je IgM negativan - nisam trenutno zaražena, a IgG pozitivan - imam antitijela na koronu.

Tatjana Ljubić korona test 0

Iako sam se potajno nadala ovom ishodu, bila sam poprilično sigurna da će mi test ipak biti negativan. Pa, valjda bih znala da sam imala koronu – ne?

Na kraju krajeva, pazila sam se, nosila maske, dezinfikovala ruke bar 276 puta na dan, izbjegavala bilo kakva okupljanja, da ne pričam koliko sam terorisala ukućane sa dezinfekcijom svih namirnica koje smo donosili iz dućana (prskanje i brisanje alkoholom, potom sušenje, tek onda slaganje u kuhinju).

Stoga me je rezultat test iznenadio: IgG pozitivan, IgM negativan. Koronu sam izgleda imala jer imam antitijela, a trenutno nisam zaražena virusom.

POVEZANO
Korona 4 WuhanCIJELO VRIJEME NAM NISU GOVORILI ISTINU O KORONA VIRUSU? Američki stručnjak je odlučio progovoriti!

Nazvala sa epidemiološku službu Zavoda da mi protumače – da li je test pouzdan, da li je ovo samo indicija, ili je rezultat sa visokim procentom pouzdanosti, da li je moguće da sam u januaru imala koronu?

Dežurni ljekar me je primjereno pozdravio sa «Čestitam», a potom objasnio da je moguća lažna pozitivnost, ali više za IgM nego za IgG. Stoga, mogu biti poprilično sigurna da sam, bar za sada, sigurna od korone. Moguće je i da sam u januaru imala virus, jer sam putovala, ali isto tako je moguće da sam ga imala kasnije bez simptoma (recimo, možda mi je tri dana malo curio nos, a proljeće je i vrijeme alergija, pa sad budi pametan...).

I potom sam objavila svojim ukućanima sretnu vijest!

POVEZANO
RTCG prilog koronavirusNEVJEROVATNO: Pogledajte TV prilog od prije 4 godine! "Kinezi su stvorili supervirus"

Malo je reći da su svi bili šokirani, pogotovo klinci sa kojima smo smišljali priče o vještici koroni koja hara svetom (nadogradili smo Kesićevu ideju).

I onda sam krenula sa sinom napolje, ušla u lift, stisnula dugme za prizemlje, i potom uradila nešto što bi u prethodnim danima zahtijevalo cjelokupno polivanje alkoholom – polizala taj isti prst (a u glavi mi je odzvanjalo «ne može mi koronaaa ništaaaa»)!

Shvatam, bilo je to krajnje glupo i potpuno nepedagoški, ali šta da vam kažem – poslije mjeseci silnog čuvanja, dezinfencije i izolacije, bio je to baš dobar osjećaj!»

POVEZANO
Noam Chomsky"KORONA JE OPASNA, ali je SKORO NIŠTA prema 2 prijetnje koje dolaze poslije! Evo šta je u pitanju.."