Svi oni koji godinama na idu na ljetovanje tako što na plažu nose frižidere sa hranom, sendviče u torbi, piće ili voće u kesi, to više teško da će moći da rade!

Barem kada je u pitanju Grčka, koja je popularno odredište i za mnoge ljude iz regije, posebno iz Srbije. Naime, mnoge turiste u grčkim ljetovalištima čekaju jasna obilježja o zabrani donošenja hrane na plaže.

POVEZANO
Crkvenica plažaGOTOVO JE S 1-DNEVNIM IZLETIMA NA MORE? "Donesu sa sobom hrane i pića, potrošači su nikakvi, leže.."

Ova upozorenja se već nalaze istaknuta na pojedinim plažama. Tako na popularnoj Sitoniji, jednoj od omiljenih destinacija srpskih turista, pojavile su se table na kojima se nalazi i natpis na ćirilici. Očigledno nespretno prevedeno s engleskog piše: «Ne hrane ili piće dozvoljen u ovoj oblasti», pored znaka na kome su precrtani hrana i piće.

U pitanju je prelijepa plaža Isla u blizini Nikitija, na kojoj postoji bar sa laganim jelima, sendvičima i salatama, a ovo nije usamljen slučaj jer je na dosta plaža na kojima postoje kafići, barovi ili restorani sada zabranjeno donositi svoju hranu i piće.

Plaža sendvič X

Zabranjeno unošenje frižidera

Tako su turisti sada uslovljeni, da osim što plaćaju iznajmljivanje ležaljki i suncobrana, potroše neki euro i na hranu i piće.

- Kafe barovi čije su plaže, obično svojim gostima sada nude lagane obroke, salate i sendviče, te ukoliko ogladnite više ne možete iz svog ranca izvući sendvič, već ste prinuđeni da poručite hranu iz kafića čija vam se ponuda možda i ne sviđa ili koja vam zbog eventualnog posebnog režima ishrane ne odgovara.

Plaža sendvič X

Neki vlasnici barova idu toliko daleko da zabranjuju donošenje voća, keksića za djecu i vode. Tako kada četveročlana porodica plati 10 eura za dva seta ležaljki na popularnim plažama mora da računa i na dodatnih oko 30 eura koji odlaze na hranu i vodu - navode za «Blic» u agenciji «Nikana», koji su potvrdili da je novi trend u Grčkoj zabrana donošenja hrane na plaže.

Ovdje treba podsjetiti da u barovima na plažama obrok košta od 7 do 15 eura, sokovi od 1 do 2.5 eura, kapućino od 2 do 3.5 eura, flašica vode 50 centi... a pošto je ovo prva ljetna sezona u kojoj je uvedena zabrana donošenje hrane i pića na plažu, zasad se ne zna hoće li to promijeniti navike turista sa Balkana i da li će izraz «paradajz turisti» otići u prošlost, barem kada je ova turistička destinacija u pitanju.

Plaža sendvič X

Upozorenje na ulazu na plažu

U skladu sa ovim trendom ide i činjenica da je sve manje neorganizovanih divljih plaža na kojima turisti mogu da ponesu šta žele, jer se sve više njih izdaje pod zakup, a posljednji primjer je na Sitoniji izdavanje popularne plaže Karidi.

Inače, da nisu samo Srbi ti koji nose hranu sa sobom pokazuje i slučaj Jorgosa Neranzulisa, vlasnika restorana i predsjednika Asocijacije restorana iz Agios Nikolasa, koji je opisao događaj kada je šest turista iz Amerike sjelo u baštu njegove taverne na Kritu, ali su sa sobom donijeli hranu iz hotela u kome su odseli i naručili samo šest čaša vode.

- Sjedili su i naručili šest malih čaša vode. Mi smo ih ljudski uslužili i ostavili da sjede misleći da će naručiti još neku hranu, pivo, sladoled, ali nažalost nije bilo ništa od toga - rekao je on gostujući u emisiji televizije «Antena», a prenosi «B92».

POVEZANO
Makarska - hotel Meteor - JamnicaBOSANCE ŠOKIRALE CIJENE U MAKARSKOJ: Ako hoćete popiti običnu mineralnu vodu, trebate platiti...