Još jedan snažan potres potresao je u utorak područje Balkana. Nakon jutrošnjeg u Albaniji (Drač), ovaj je bio najbliži u Mostaru. Kako javlja EMSC, potres se osjetio u BiH, Hrvatskoj, Albaniji i Srbiji. Prema prvim podacima, epicentar potresa zabilježen je 11 kilometara sjeverozapadno od Nevesinja. Preliminarno je javljeno kako je potres jačine 5,4 do 5,6 po Richteru.

Nakon niza zemljotresa sa epicentrom u Albaniji, danas u 10:20 sati jako i dugotrajno podrhtavanje tla osjetilo se i u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji...

Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), epicentar je bio na području Hercegovine, 11 km od Nevesinja i 77 km južno od Sarajeva na dubini od 10 kilometara.

POVEZANO
Potres Albanija 26/11/19aSTRUČNJACI UPOZORAVAJU: Nakon potresa u Draču, veliki je rizik da se JAK ZEMLJOTRES dogodi i na ...

Potres je zatresao zgrade, a podrhtavanje je trajalo prilično dugo zbog čega su u mnogim gradovima stanovnici istrčali na ulice. Na stranici EMSC-a najviše komentara ostavljaju građani Mostara koji opisuju koliko se zemljotres osjetio. "Bio je jak potres, trajalo je dugo. Odavno jači potres nisam osjetio na području Mostara", jedan je od komentara.

Komentare ostavljaju i građani drugih hercegovačkih gradova, ali i Dubrovnika. "Naša zgrada od 10 spratova se dobro tresla 15-tak sekundi. Veoma ružan osjećaj. Bilo je zastrašujuće", napisao je jedan stanovnik Ilidže.

Još jedan stanovnik Sarajeva opisuje da se uplašio i probudio djecu. U mnogim kvartovima u glavnom gradu BiH građani su iz straha izašli na ulicu

Podsjetimo, serija zemljotresa na području regije počela je rano jutros nešto prije 4 sata, kada je zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio područje Albanije. Na istom području uslijedilo je i podrhtavanje tla od 5,1 pa 5,3 stepena, a potom i niz slabijih. Potom je jutros u 7:10 sati ponovo jače uzdrmalo, 5,4 stepena.

POVEZANO
Potres Italija 24/08/2016 1ŠTA UČINITI AKO SE PONOVI JAK POTRES? Ovo su Vas učili da radite, ali nemojte ni slučajno!