Nakon što je prije nekoliko godina veliko zanimanje javnosti izazvala priča o radioaktivnim ciglama-opekama na deponiji Rača (Zenica, BiH), građanski aktivist, dipl. ing. Hasan Kreho, ponovo upozorava na sličan problem...

- Svojim istraživanjem kao građanski aktivista želim iz najboljih namjera da na ovaj način upozorim sve zainteresovane ljude u BiH na informaciju koja se odnosi na hale Željezare Zenica na lokaciji Šljivik.

POVEZANO
Deponija Rača cigleIZ OKOLINE ZENICE: Radioaktivni otpad raznosi se po BiH kao građevinski materijal? (FOTO)

Za koje postoje opravdane sumnje da je materijal koji je jednim dijelom korišten za ozid istih kontaminiran na radioaktivno zračenje. Materijal ozida hala na koji upozoravam potiče iz postrojenja Željezare Zenica koji sadrži nedozvoljenu količinu radioaktivnog zračenja – tvrdi Kreho.

- Navedene željezarske hale su građene krajem devedesetih godina, i za njih se može reći da imaju dosta tehničkih nedostataka i problema pa i sa stanovišta elektro instalacija – navodi spomenuti aktivist u pismu kojeg je u petak dostavio medijima.

KREHO Hale Željezare Zenica

Po njegovim tvrdnjama svojedobno su neki predstavnici struke uputili primjedbe sa stanovišta tehničkih propisa gradnje navedenih hala.

- Vlada Federacije BiH, kao vlasnik imovine Željezare Zenica, a time i navedenih hala, mogla bi imati problema sa sadašnjim korisnicima i budućim kupcima, ako ovi na sudovima zatraže zaštitu svojih interesa tj. kontaminacije roba i zaštite zdravlja svojih radnika – smatra Kreho.

- Na kraju, napominjem medije da ovo nije prvi slučaj da su se koristile radioaktivne cigle kao građevinski materijal, a koje potiču iz Zenice. Na kraju napominjem medije da su mnogi građani iz cijele BiH kupovali radioaktivne cigle na industrijskoj deponiji Rača prikupljene od lokalnog stanovništva, a da nisu ni svjesni da su iste cigle radioaktivne koje su ugradili u peći za pizze, krušne peći, kućne kamine i objekte za sušenje voća.

POVEZANO
Deponija Rača radioaktivnostNAJNOVIJA MJERENJA POKAZALA: Deponija Rača i dalje zrači!?

(Doznajemo.com)