U Geteovoj ulici na Alipašinom Polju u Sarajevu početkom drugog mjeseca desio se požar u kojem je dvoje ljudi smrtno stradalo. Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), stariji bračni par koji je bio u stanu nije uspio izaći... Još nekoliko stanara zgrade zatražilo je medicinsku pomoć, uglavnom zbog trovanja dimom i problema sa dišnim putevima. Na događaj se možete podsjetiti u povezanim linkovima.

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Požar Alipašino Polje 06/02/2017 3POTRESNA PRIČA KAKO SU JUTROS POGINULI SUPRUŽNICI NA ALIPAŠINOM: Ona pokušavala ugasiti požar, on...

POVEZANO
Požar Alipašino 06/02/2017POJAVIO SE UZNEMIRUJUĆI SNIMAK POŽARA U SARAJEVU: Žena moli za pomoć prije nego je vatra zahvatila!

Građanka Sarajeva (puni identitet poznat redakciji Doznajemo.com) obratila se javnosti želeći upoznati šta je kompanija "Telemach" uradila nakon ove tragedije. Ustupljena nam je i dokumentacija koja potvrđuje njene tvrdnje.

Prenosimo najvažnije dijelove pisma ove građanke:

- ...u februaru tekuće godine, u jednoj od zgrada u Sarajevu došlo je do nesrećnog slučaja požara, u kojem su život izgubila dva državljana BiH. Dva obična građanina. Isto tako, u zgradi je osim njihovog stana oštećeno još običnih građana. Pored ogromnog bola zbog gubitka života svojih dvoje komšija, oni su se morali suočiti sa štetom načinjenom na njihovim stanovima i zajedničkim prostorijama zgrade.

Zahvaljujući Vatrogasnoj službi, materijalna šteta je svedena na minimum. Zahvaljujući Upravitelju zgrade, popravke na zajedničkim prostorijama zgrade su obavljene, kako bi se život u zgradi za sve preživjele što prije vratio u normalu. Dakle, uloženi su zajednički napori građana i odgovornih službi da se saniraju posljedice ovog nesretnog slučaja. Svi su pokazali ljudskost, i spremnost da budu tu jedni za druge kada treba. Svi osim Telemacha.

POVEZANO
Telemach Pivić 0«UMRLA MI MAJKA, A TELEMACH MI URADIO OVO»: A pogledajte kako je toj kompaniji odlučio "dohakati"...

Naime, na mnogobrojne pozive svojih korisnika iz dotične zgrade, iz nekoliko stanova najviše oštećenih požarom, i prijave kvara, Telemachu se i nije žurilo da dođe popraviti kvar i nastaviti uredno pružanje svojih usluga. Rečeno je iz njihovog servisa da je tu gužva, te da će doći nakon što ostale popravke budu završene. Dobro, razumljivo. Ipak je taj dio zgrade zaista izgledao kao jedno veliko zgarište. Uredno se čekalo na saniranje kvara, i nakon svih ostalih popravki u haustoru i još par poziva korisnika te molbi da se kvar otkloni, tehnička služba Telemacha zaista je to i učinila, nakon čega je nastavljeno pružanje njihovih usluga.

Međutim, Telemach je zatim poslao puni februarski račun ovim korisnicima, ama baš kao da su uredno pružali svoje usluge cijeli mjesec. Na reklamaciju takvog računa, odgovoreno je da će reklamacija biti razmotrena te da će to biti ispravljeno u martovskom računu. Martovski račun je ipak došao pun kao i februarski, a na ponovnu reklamaciju korisnika, Telemach je odgovorio da je zahtjev reklamacije neosnovan, jer nisu priloženi dokazi. Dakle svi snimljeni telefonski pozivi upućeni njima, nekoliko njih za prijavu kvara i molbu da se kvar otkloni, te evidencija o radu tehničke službe na otklanjanju kvara, su vjerovatno nestali u neki bezdan, te dokaza nije bilo.

Vjerovatno je nevalidan dokaz i činjenica da su o nesretnom slučaju požara izvijestili svi mediji u BiH. Na prijedlog korisnika o raskidu ugovora zbog takvog neodgovornog i neljudskog ponašanja prema svojim korisnicima, Telemach je zaprijetio raskidnim kaznama i zateznim kamatama ukoliko se svaki fening ne izmiri.

Uglavnom, zaključak priče je sljedeći: Ako je februar imao 28 dana, usluge kablovske televizije i interneta od 42,90KM po mjesecu koštaju nekih 1,53KM po danu. Dakle devet dana koliko te usluge nisu pružane, a koje korisnik kome se prijeti ipak moraju platiti, koštaju otprilike 13,80KM. Kad razmislimo, to i nije neka svota. Ali s druge strane, jasno je da i za samo toliko možemo kupiti "ČAST" Telemacha. Jeftino, zaista.

(Doznajemo.com)