Blagomiru Lukoviću iz ivanjičkog sela Gleđica (Srbija), u srijedu popodne je usljed udara groma, izgorjela porodična kuća površine oko 50 metara kvadratnih. Objekat isključivo namijenjen za spavanje porodice Luković, prepun namještaja, garderobe, razne dokumentacije i poveće svote novca planuo je odmah nakon udara groma, a zbog drvenog materijala od koga je građen nije bilo načina da se spasi, jer ga je vatrena stihija veoma brzo progutala. Plamen se od krova gdje se pojavio, ubrzo proširio i na ostatak konstrukcije do samog podruma.

- To se desilo oko 12.30 časova. Zagrmelo je negde tamo prema Belim Vodama, a ja sam bio malo iznad kuće, pošao kod zeta koji je udaljen stotinjak metara od nas. Kad je sevnulo, video sam vatru duž električnih vodova i istog momenta je nestalo struje, sklopke su izbacile osigurače. Nije zagrmelo jako, kako to inače bude kad je udar groma blizu. Zovu moji i kažu potrči izgore nam zgrada. Brzo sam stigao nazad i vidim kako sa vrha krova kulja dim. Pokušao sam da otvorim vrata da bih spasio bilo šta što se unutra nalazilo, međutim od silnog dima to nije bilo izvodljivo – izjavio je e za Info LIGU Blagomir.

Požar Ivanjica euri

U jednoj od četiri spavaće sobe, koliko je objekat imao, prema Lukovićevom svjedočenju, u kredencu se nalazila stara i novija dokumentacija, ugovori još iz vremena njegovog dede i oca, ali i 15.000 eura i oko 50.000 dinara. Sve je nestalo u vatri.

- Brvna od kojih je zgrada sagrađena, spolja su bila premazana katranom, dok su unutra prvo premazana firnajzom, a zatim lakirana. To je bilo kao luč. Pokušali smo vodom da gasimo, ubrzo pozvali vatrogasnu jedinicu, ali spasa nije bilo. Razbio sam prozor kako bismo kroz njega ubacivali vodu, međutim povukavši vazduh tada je iznutra pokuljao dim i plamen – prisjeća se vidno razočaran Luković.

Sam udar groma nije zapalio instalaciju koja je izazvala požar, već je direktno zapalio suhu građu pod slemenom krova. Na lice mjesta su ubrzo stigle i vatrogasne jedinice, a nakon požara i nekoliko inspektora iz Ivanjice i Čačka.

Požar Ivanjica euri

Od objekta pokrivenog maćanskom pločom, na zgarištu je ostalo nešto malo nagorjelih brvana i grede koje su činile tavanicu iznad podrumskog dijela objekta zidanog kamenom.

U vatri je izgorjelo i sedam kreveta, jedan francuski ležaj, trosjed, ormani, stolovi i stolice, velika količina garderobe i obuće, pet većih komoda i ostali namještaj.

Porodica Luković, čija kuća nije bila osigurana, štetu namjerava prijaviti i nadležnima u opštini Ivanjica, na osnovu zapisnika vatrogasaca i inspekcije.

- Šteta će se nekako nadoknaditi, sreća je što u kući tada nije bilo nikoga, inače bi bila katastrofa – zaključuje Blagomir.

U domaćinstvu Lukovića sa Blagomirom živi njegova žena, sin sa svojom suprugom i troje djece i snahina majka.

Požar Ivanjica euri

(Doznajemo.com/Info LIGA)