Saudijski milijarder, princ Alwaleed bin Talal, priveden je u velikoj akciji policije protiv korupcije, na čijoj meti su se našli brojni prinčevi i ministari.

Princ Alwaleed bin Talal, u čijem vlasništvu je investicijska kompanija Kingdom Holding, je među privedenima, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik za Reuters.

Princ Alwalled je jedan od najbogatijih ljudi na Bliskom Istoku, a investirao je u kompanije kao što su Twitter, Apple i Citygroup.

Vlada Saudijske Arabije potvrdila je da je istraga protiv korupcije u toku.

Nekoliko visokopozicioniranih ministara dobilo je otkaze u Saudijskoj Arabiji, a među njima su nadležni za saudijsku Nacionalnu gardu, ekonomiju i planiranje.

Među otpuštenim su princ Meteb bin Abdullah, šef Nacionalne garde, te Adel Fakeih, ministar ekonomije.

Promjene se dešavaju tek nekoliko mjeseci nakon što je saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud umjesto svog nećaka Mohammeda bin Nayefa imenovao za prijestolonasljednika svog sina Mohammeda bin Salmana.

Mohammed bin Salman od tada je napravio određeni broj promjena.

Proteklih je sedmica Saudijska Arabija objavila kraj duge zabrane ženama da voze, a Mohammed bin Salman je također obećao povratak države "umjerenom" obliku Islama, ma šta pod tim mislio.

Popis lišenih slobode:

 • Princ Alwaleed bin Talal
 • Princ Miteb bin Abdullah
 • Princ Turki bin Abdullah
 • Princ Turki bin Nasser
 • Princ Fahad bin Abdullah bin Mohammad al-Saud
 • Adel Fakeih, ministar ekonomije i planiranja
 • Ibrahim al-Assaf, bivši ministar finansija
 • Abdullah al-Sultan, komandir saudijske mornarice
 • Bakr bin Laden, predsjednik Saudi Binladin Group
 • Mohammad al-Tobaishi, bivši šef protokola Kraljevskog suda
 • Amr al-Dabbagh, bivši guverner Saudi Arabian General Investment Authority
 • Alwaleed al-Ibrahim, vlasnik televizije MBC
 • – Khalid al-Mulheim, bivši direktor Saudi Arabian Airlines
 • – Saoud al-Daweesh , bivši izvršni direktor u Saudi Telecom

KRALJ SELMAN: NE BOJIMO SE NIKOGA! Saudijska državna televizijska stanica Al Arabija javila je o hapšenjima 11 prinčeva i na desetine sadašnjih i bivših ministara nedugo nakon što je novi antikorupcijski odbor, na čelu s prijestolonasljednikom Muhamedom bin Selmanom, formiran izdavanjem kraljevskog dekreta.

- Zakoni će biti strogo primijenjeni na svakoga onoga ko je koristio javna sredstva u svoju korist i ko je zloupotrebljavaju svoje ovlasti i položaj. Ne bojimo se nikoga – izjavio je kralj Selman u prenosu prikazanom na TV-u.

Prema navodima saudijske državne novinske agencije Saudi Press Agency, zadatak odbora je da "očuva javna sredstva, kazni korupciju i one koji zloupotrebljavaju svoj položaj".

Odbor Je također zadužen za pokretanje "istraga, izdavanja naloga za hapšenje, zabrane izlaska iz zemlje, zamrzavanje bankovnih računa, praćenje transakcija i sprečavanje transfera novca fizičkih i poslovnih lica bez obzira na njihov politički i društveni položaj".

NOVI ZAKONI. Saudijska Arabija je u subotu predstavila nove oštre zakone protiv militanata i kritičara rukovodstva zemlje, prije nego što je uslijedio talas hapšenja prinčeva i vodećih privrednika. Kritičari kralja Selmana ili prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana suočavaju se između pet i deset godina zatvora prema novim zakonima objavljenim ovog vikenda.

Novi propisi kažnjavaju također i osobe koje finansiraju terorizam kao i militante. Svako ko bude zloupotrebljavao svoj društveni, medijski ili akademski uticaj za promovisanje terorizma suočava se sa 15 godina zatvora. Militanti koji učestvuju u napadima sa smrtnim ishodima će biti pogubljeni - najavljeno je.

Za militante koji nose oružje ili eksploziv za vrijeme napada predviđena je zatvorska kazna između 10 i 30 godina. Svako ko bude uspostavljao ili vodio terorističku ćeliju suočava se sa 10 ili 25 godina zatvora, dok pojedinici koji potiču druge da se pridruže terorističkoj organizaciji mogu dobiti između od osam do 25 godina zatvora. Također uključene su i kazne između 10 i 30 godina za pojedince koji obučavaju borillačke vještine kako bi se koristile u ‘terorističkim operacijama’. Bivše vojno osoblje osuđeno za terorizam će se, prema najavama, suočiti sa strožijim kaznama.

Zakoni su doneseni prije šokantnog hapšenja na desetine bivših ministara, prinčeva i privrednika zbog navodnih optužbi za korupciju, hapšenja koja se u velikoj mjeri smatraju ograničavanjem potencijalnih rivala prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana.

Njegovo de facto vodstvo zemlje je utemeljeno u najnovijoj čistki. Smjena ministara je također preduzeta kako bi se učvrstila vladavina Muhammeda bin Selmana, koji je u posljednjih nekoliko mjeseci stavio iza rešetaka više od 70 liberalnih mislilaca, pisaca i uleme.

Zakoni protiv terorizma se u zemljama Zaljeva u velikoj mjeri koriste kao izgovor za hapšenje vladinih kritičara.

Iako su pojedini pozdravili reforme kao suštinske za modernizaciju zemlje, drugi smatraju da novi zakoni imaju za cilj suzbijanje kritičara vladara.

Izvor: Al Jazeera i agencije