Protiv doktora, ginekologa Tomislava Jekića iz prijedorske bolnice podnijeta je prijava da je nestručnim pregledom Arnele Tahirović iz Kozaruše kod Prijedora ubio dijete u devetom mjesecu trudnoće. Slučaj je prijavio Haris Tahirović, Arnelin suprug.

- Ono što u ovom momentu mogu da vam kažem je da postoji prijava Harisa Tahirovića, protiv jednog ljekara iz prijedorske bolnice. Tim radi na ispitivanju istinitosti navedenih činjenica u prijavi - izjavila je za Avaz.ba portparolka CJB Banjaluka Zvezdana Alendarević.

Haris Tahirović javio se redakciji spomenutog portala te otkrio detalje stravične noći, u kojoj je jedva spašen život njegove supruge, a dijete carskim rezom rođeno mrtvo.

- Kraj marta 30. na 31. moja trudna supruga je osjetila bolove i odvezao sam je u bolnicu u Prijedoru. U tom periodu je već bila ušla u deveti mjesec trudnoće, a primio ju je dežurni ginekolog T.J. Odradio je ultrazvuk i dijete je bilo živo, sve u redu. Međutim, on je nakon toga odradio i pregled ručno. Moja supruga se pobunila na to, a on se izderao na nju te rekao da je neće ultrazvukom porađati i prilikom pregleda je raskrvario - počeo je svoju tužnu ispovijest Tahirović.

Haris Tahirović smrt djeteta 0

Tahirović: Zahvaljujući doktoru Iviću moja supruga Arnela je bolje

Haris Tahirović smrt djeteta 0

Nakon pregleda, prema tvrdnjama Tahirovića doktor Jekić ih je poslao u Banjauku hitno, jer u Prijedoru nemaju inkubator.

- Tako raskrvarenu, nakon što ju je natrpao vatom, poslali su nas u Banjaluku. Ljekar koji nas je primio bio je veoma ljut i galamio je na medicinsku sestru koja je došla s nama u pratnji. Rekao je da ovakav slučaj nije imao u deset godina rada, da je u pitanju ubistvo i bahatost ljekara - ispričao je naš sagovornik.

Kako je dodao za Avaz.ba, doktor Jovica Ivić spasio je život njegovoj supruzi, koja je došla u kritičnom stanju.

- Nakon operacije saopštio mi je da je dijete mrtvo i da mi je supruga u životnoj opasnosti, da je izgubila dosta krvi. Bilo je to oko ponoći i rekao mi je da ukoliko joj se ne popravi stanje do 6 sati ujutro, morat će joj vaditi matericu. Primila je devet kesica krvi, a zahvaljujući doktoru Iviću moja supruga Arnela je bolje - naveo je Tahirović.

Slučaj je prijavljen policiji, a dijete poslano na obdukciju. Nakon toga dijete je sahranjeno.

Haris Tahirović smrt djeteta 0

Iz Kliničkog centra u Banjoj Luci potvrdili su novinarima da je Tahirović primljena krajem marta u bolnicu.

- U vezi s Vašim upitom koji se odnosi na slučaj pacijentkinje A.T., obavještavamo vas da je pomenuta pacijentkinja upućena na liječenje u Univerzitetski klinički centar RS iz Opšte bolnice Prijedor i primljena je u našu ustanovu 31.03.2017. godine. Pacijentkinja je u našoj ustanovi zbrinuta, te je nakon oporavka 05.04.2017. godine otpuštena na kućno liječenje. U skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS, bez pismenog pristanka pacijenta, Univerzitetski klinički centar RS nije ovlašten da iznosi pojedinosti koje se tiču liječenja i zbrinjavanja pomenute pacijentkinje, niti o njenom zdravstvenom stanju - navodi se u odgovoru iz KBC Banjaluka.

Redakciji portala Avaz.ba, Tahirović je proslijedio i otpusno pismo iz banjalučke bolnice u kojem piše da je njegova supruga porođena carskim rezom te da je dijete rođeno mrtvo.

Haris Tahirović smrt djeteta 0

Otpusno pismo Tahirović iz bolnice u Banjoj Luci

Kontaktirali smo bolnicu u Prijedoru, a doktor Tomislav Jekić je odgovorio:

- Upoznat sam sa slučajem, jer sam bio dežurni ginekolog taj dan. S obzirom na to da je pacijentkinja bila u 35. nedjelji trudnoće i počela dobijati kontrakcije, ja sam je uputio prema pravilima naše službe, sanitetom na Kliniku u Banjaluku. U trenutku slanja i majka i dijete su bili dobro. I ja sam zatečen ishodom. Možda bi vam više informacija mogli dati iz Kliničkog centra - izjavio je Jekić, koji je na pitanje "da li je istina da je Tahirović pregledao ručno i vikao uz nju", rekao da su to neistine.

Haris Tahirović smrt djeteta 0

Karton vođen tokom trudnoće Tahirović

Trudnoću Arnele Tahirović vodio je ljekar Predrag Rosić, a prema tvrdnjama Harisa nije bilo nikakvih komplikacija.

- Moja supruga i dijete su bili u redu, sve do te noći. Lekar iz Doma zdravlja vodio je trudnoću moje supruge i sve je bilo u redu. Beba se normalno razvijala, trudnoća je bila uredna i nije bilo nikakvih komplikacija - naveo je Tahirović, koji je uz ove tvrdnje   priložio i izvod iz kartona vođenog tokom trudnoće.