Potraga za nestalim dječakom na vodi je danas nakratko obustavljena, ali su policijski službenici PU Prijedor na terenu i u stalnom kontkatu s građanima, potvrdili su iz PU Prijedor.

Inače, rijekom Unom na potezu od Bosanskog Novog preko Dobrljina pa sve do Bosanske Kostajnice i jučer su čamcima patrolirali pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) Ministarstva unutrašnjih poslova RS te vatrogasci iz Prijedora i Bosanskog Novog.

Neumorno su tragali za 13-godišnjim Damirom Ikonićem, koji je u subotu, nakon prevrtanja gumenog čamca i borbe s nabujalom rijekom, nestao u mutnoj i hladnoj Uni.

POVEZANO
Utapanje dječaka Una 24/03/2018 1SVE MANJE NADE DA JE ŽIV: Tužni detalji kako je 13-godišnji dječak juče nestao pod vodom (FOTO)

Nebojša Miljuš, komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor, izjavio je da je to tridesetak kilometara rijeke koju detaljno treba istražiti, zajedno s rukavcima i riječnim adama.

– Uvjeti za potragu su izuzetno teški. Nivo Une je visok, matica je brza, a voda poprilično mutna – objasnio je Miljuš te je dodao da se velika potraga, ukoliko ove dosadašnje ne daju rezultate, može očekivati krajem ove sedmice.

Trenutke neizvjesnosti najteže podnosi porodica nestalog dječaka. Majka Hatidža Mujagić jučer je završila u Hitnoj.

Pritisak mi je bio preko 200. Dali su mi nešto za smirenje. A kako da se smirim kad mog Damira, mog djeteta, nema? Stariji sin već treći dan ništa ne jede, tuguje za bratom, a mlađi je otišao u školu da ne bude u ovoj nesreći. Tu su moje komšinice, ali niko mene ne može utješiti. Ništa ne znam, sumnjam na najgore – tužna je Hatidža.

Jučer ujutro posjetio ju je i brat Kasim, s kojim je Damir žutim gumenim čamcem otišao na pecanje.

– Kune se u sve da ga nije htio voditi na Unu, ali je popustio, jer je on to želio. Bog dao da sam to ikako mogla spriječiti, ali nisam. Brat je moja krv, a moja krv je i dijete koje sam rodila. Šta da radim, jedino da idem u vodu da skačem – kroz suze će ova samohrana majka, čiju tragediju dodatno otežava i neimaština s kojom se godinama bori.