Na današnjoj sjednici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), dr.sc. Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite obratio se prisutnim govorom koji je izazvao zanimanje novinara i javnosti, navode iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Naime, ministar se na sjednici pojavio u dresu reprezentacije Bosne i Hercegovine. Potom je govorio...

- Povodom prijema Nogometnog saveza BiH u punopravno članstvo Svjetske nogometne federacije (FIFA), devedesetih godina prošlog stoljeća na stadionu Koševo u Sarajevu odigrana je fudbalska utakmica između reprezentacije BiH i reprezentacije Svijeta.

U predigri te utakmice odigrana je fudbalska utakmica između reprezentacije doktora BiH i reprezentacije doktora Svijeta. Na desnom boku, u ovom dresu sa brojem 2 igrao sam za fudbalsku reprezentaciju doktora BiH i s ponosom branio njene boje i čast. I to ću činiti i dalje, poručio je ministar.

Potom je izjavio da ne prihvata da neki svojataju BiH i žele vladati njome kao da njihova.

- Ali, ne prihvaćam da danas neki svojataju ovu državu i žele vladati njome na način kao da je samo njihova. Ova zemlja / država jednako pripada i Zijatu Mušiću, Vesni Saradžić, Aneru Žuljeviću i meni. Svi smo mi krvarili i krvarimo i danas za nju, svatko na svoj način i u okviru svojih mogućnosti.

Ne želim govoriti o promjenama Ustava, borbi protiv korupcije, vladavini prava, euroatlantskim integracijama, upitniku EU i kandidacijskom statusu jer moje obraćanje nema namjeru izazivati političke polemike nego kao predstavnik hrvatskog naroda želim izraziti žaljenje što u ovoj napaćenoj zemlji izbori, napokon, nisu bili slobodni, pravični i demokratski, kako bi se osiguranjem narodnog legitimiteta mogla uspostaviti pravično organizovana institucionalna arhitektura i odnosi osnovani na jednakosti građana i ravnopravnosti konstitutivnih naroda.

Što reći, nego: "Bože, oprosti im, jer ne znaju što čine", poručio je ministar danas.