Polemika o načinu kako radi zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini, odnosno u Sarajevu, traje već duže vrijeme, a svoj prilog je danas ostavila i građanka Zlata Zulčić Čolović koja je na Fb profilu postavila fotografije iz Pedijatrijske klinike KCU Sarajevo, uz sljedeći status, opisujući uslove ležanja na Pedijatriji kao - nehumane?!

- ...hajde, podnijela bih ja ovu prljavštinu ispod kreveta, i to što nema sapuna (a o sredstvima za dezinfekciju da ne pričam), podnijela bih ih ja i to da se ubjeđujem za krišku hljeba za doručak (koji ja plaćam!!!!!), pa i to da mi portir kaže da se ne mogu parkirati na "NJEGOV" parking (postao jezero i babovina)...

...ali ne mogu i neću da podnesem da mi djetetu stave braonilu, ali nemaju zavoja da stave preko, pa samo gledam kada će da je iščupa ili da joj ispadne! To da čekamo na nalaze po pola godine! I to da pet ljekara u Evropi prevede kompletnu medicinsku dokumentaciju, sazovu konzilij urologa, radiologa i dječjih hirurga i svi imaju stav da je operacija urgentna! A naši doktori trebaju još jedan nalaz! Ja više neću da šutim!!!!! Puna nam bolnica djece koja su bolesna i leže danima bez dijagnoze!

- Ako radi aparat, nema reagensa, pa bismo trebali da bacamo kašike da znamo šta nam je! - tvrdi Zlata Zulčić Čolović

Uz ironičnu zahvalu upravi, građanka tvrdi da su uštede urađene "na našoj djeci".

Zlata foto Pedijatrija Jezero

Zlata foto Pedijatrija Jezero

Zlata foto Pedijatrija Jezero

Sanitarna inspekcija utvrdila katastrofalno stanje na Pedijatriji KCUS-a

A kako javlja Nap.ba, usmjereni inspekcijski nadzor na odjeljenjima I i II Klinike za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu izvršen je na osnovu prijava koje po službenoj dužnosti Inspektoratu sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu dostavlja J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, potvrđeno je za agenciju Patria iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

- U skladu sa konstatovanim nedostacima izdato je rješenje kantonalnog sanitarnog inspektora za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti – navedeno je.

Sanitarna inspekcija provela je nadzor na Pedijatriji KCUS-a 06.03.2017. godine te je utvrđeno katastrofalno stanje gdje ne postoje osnovna sredstva za higijenu.

Inspekcija je izdala naredbu da se izvrši generalno mehaničko čišćenje i pranje svih uređaja i opreme, kao i cijelog prostora na Pedijatriji. Naređena je tekuća dezinfekcija i to kontinuirano, a utvrđeno je da na klinici nema dovoljno sapuna, papirnatih ubrusa, toaletnog papira, gumenih rukavica...

Posebno je zabrinjavajuće što je utvrđeno da se na ovoj klinici koristi samo jedan lift u kojem se dovozi hrana, odvozi prljava posteljina, pacijenti, posjetioci...

Inspekcija je u svom nalazu navela da se liftovi kojih je čak tri moraju početi koristiti odvojeno kako bi se razdvojili čisti i prljavi putevi, te je postavljen rok za otklanjanje nedostataka u roku od 15 dana.

Osim nadzora i uočenih nepravilnosti na Pedijatrijskoj klinici, Komisija za spriječavanje i subijanje intrahospitalnih infekcija KCUS-a vršeći interni nadzor otkrila je u Centralnoj kuhinji KCUS-a prisustvo fekalnih bakterija te se ukazuje na potrebu praćenja higijene u bolničkoj kuhinji.

Komisija je sastanak održala 14.03., a zaključak je da njeni članovi u obilazak organizacionih jedinica (OJ), odnosno klinika u KCUS-u krenu tek od početka aprila te da kontrolu okončaju početkom maja.

Zvanične reakcije direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović još uvijek nema, a podsjećamo da je sama tvrdila da su preduzete sve mjere kako bi se podigao nivo higijene na KCUS-u i klinikama.

Zabrinjavajuća je činjenica da su ovakvi uslovi u jednoj bolnici, a posebno na klinici gdje se liječe najmlađi pacijenti.

***

Prenosimo u cijelosti i stav Pedijatrijske klinike KCUS-a povodom članaka objavljenih u protekla tri dana u listu Dnevni avaz u kojima se, između ostalog, navodi kako su higijenski uslovi na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) izuzetno loši, te se u vezi s tim spominju i smrti nekoliko novorođenčadi:

- U obrazloženju mjera sanitarnog inspektora kojim se nalaže provođenje općih i specifičnih uslova higijene te obezbjeđenje dovoljno resursa za njihovo provođenje stoji (citirano): "Broj registrovanih bolničkih infekcija od 01.01.2017.-01.03.2017. kreće se u prosjeku evropskih zemalja i u odnosu na prošlu godinu nije uočeno nikakvo povećanje, izuzev povećanja broja pacijenata." Već ova činjenica je u očitoj diskrepanci sa neistinitim informacijama koje se plasiraju u navedenom članku.

2. Slučaj djeteta sa infekcijom Acinetobacter baumani, upućenog u Austriju na operativni zahvat, dogodio se mnogo prije sadašnjeg menadžmenta (prije više od 3 godine). Ova bakterija se nažalost (u eri bakterijske rezistencije) javlja u svim intenzivnim njegama u svijetu, a njena pojava nalaže stroge epidemiološke mjere izolacije i tretmana.

3. Dijete P. muško nedonošče (ime majke je eksplicitno navedeno u tekstu) je umrlo zbog ekstremne nedonešenosti (27 nedjelja trudnoće, 950 grama) koju su pratila nezrela pluća i krvarenje u mozgu. Za ekstremno nezrelu djecu (manje od 28 nedjelja) postoje stope preživljavanja (i kod nas, i u svijetu) koje ovise o broju komplikacija nedonešenosti. Preživljavanje nije nešto što se podrazumijeva!

4. Dijete koje je preminulo 3 dana nakon tog djeteta, čije je ime takođe eksplicitno navedeno je Š. (H.) žensko nedonošče, gestacijske dobi 25 nedjelja (porođajna težina 740 grama), koje je uz plućne i druge probleme karakteristične za ekstremnu nezrelost imalo i dijagnozu hipertrofične kardiomiopatije (oboljenja sa zadebljanjem i slabošću srčanog mišića sa lošom prognozom).

5. Treba li posebno navoditi jednostavnu činjenicu da je Pedijatrijska klinika čiji rad komentirate bolnica tercijarnog nivoa, sa Jedinicama intenzivne terapije, gdje teško bolesna djeca, kao i bilo gdje u svijetu, mogu umrijeti... Nažalost, neka tako završe. Koliko god to bilo teško prihvatljivo, smrt u dječijoj dobi postoji (već pomenuta nedonešenost, urođene anomalije, životno ugrožavajuća i životno limitirajuća stanja). Prema tome, komentar da je još jedna beba umrla na Pedijatriji ne bi trebala biti vijest za novinske članke.

6. Nažalost, neki roditelji koji izgube svoje dijete nisu u stanju da se psihološki izbore sa tom činjenicom, već se fiksiraju na traženje krivca, što je psihološki dobro opisano u procesu žalovanja. Zato izjave majke o načinu čišćenja Odjela ne treba posebno komentirati - zaključuju sa Pedijatrijske klinike KCUS-a.

(Doznajemo.com)