U povodu nemilog događaja na Bjelašnici u kojem je teže tjelesne povrede zadobio skijaš, a nakon što je došao u kontakt s motornim sankama Gorske službe spašavanja (GSS) oglasio se GSS, piše Patria.

– Pripadnici Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo bili su u vršenju svakodnevnog obezbjeđenja skijališta i kretanjem utvrđenom rutom u podnožju staze br. 3, Babin Do, kada je došlo do kontakta skijaša i službenih motornih sanki. Skijaš je svojim nemarom, neprilagođenom brzinom, i nepažnjom udario u prednji desni kraj motornih sanki. Nakon dolaska policijskih službenika izvršen je uviđaj i evidentiran je nesretni događaj te ustanovljeno da pripadnik GSS stanice Sarajevo postupao u skladu sa pravilima na skijalištu i da protiv njega i službe neće biti pokrenuta krivična prijava – navode iz GSS-a.

Akteri nesreće su testirani na opojna sredstva i alkohol te je ustanovljeno da je povrijeđeni bio pozitivan na sve testove dok je spasioc bio negativan.

– Ovim dajemo i apel svima koji se nalaze na stazama i uživaju u sportskim aktivnostima da ne konzumiraju alkohol. Vožnja skija, borda itd. je ekvivalentna vožnji automobila i brzine koje se postižu nisu zanemarive te još jednom spominjemo da je zabranjeno konzumiranje alkohola na stazama za skijanje, bordanje, sankanje…U narednom periodu će svi koji budu ugrožavali sigurnost na skijalištima Bjelašnica-Igman biti upozoreni od strane GSS stanica Sarajevo te će biti obavještena nadležna policijska uprava – zaključuju iz GSS-a.

(Doznajemo.com/NAP.ba)