U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jučer na cesti Mostar - Široki Brijeg život je na licu mjesta izgubio dvadesetdvogodišnji Milan Mijo Đerek.

U ovoj saobraćajnoj nesreći, u kojoj su učestvovala četiri vozila, još su tri osobe teže povrijeđene, a dvije lakše. Osobe koje su zadobile lakše povrede S.M. (1997.) i A.Ć. (1997.) puštene su kućama, dok su M.M. (1995.), L.T. (1991.) i K.M. (1997.) hospitalizirani u SKB Mostar. Ženska osoba L.T. (1991.) zadobila je teške tjelesne povrede koje trenutno nisu opasne za život, potvrdili su iz SKB Mostar. Hospitalizirana je na Odjelu za traumatologiju. Muška osoba M.M. (1995.) zadobila je lake tjelesne povrede te je hospitaliziran na Klinici za neurokirurgiju, piše Večernji list BiH. Najteže povrede zadobila je dvadesetdvogodišnja K.M. kojoj su se doktori jučer borili za život.

Mijo nesreća Žovnica 3

Prizor na mjestu nesreće bio je strašan

Mijo nesreća Žovnica 3

Smrtno stradali Đerek nalazio se u vozilu marke BMW koje se od siline udara prevrnulo i udarilo u brdo na Žovnici. Vozio se iz smjera Mostara prema Posušju gdje je živio. Kako doznajemo od bliskog prijatelja, Đerek se najvjerojatnije vraćao s tečaja gitare.

Naime, riječ je o mladom talentovanom muzičaru, koji je nastupao na raznim proslavama i koncertima, te je zajedno s kolegom s fakulteta i prijateljem Marijom Puljićem održavao tečaj gitare, harmonike i klavira. Đerek je često kao ispomoć učestvovao u radu Vojnog orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Mijo nesreća Žovnica 3

- Riječ je o mladom, talentiranom dečku koji je bio omiljen gdje bi god došao. Nikada od njega nismo čuli neku ružnu riječ, a glazbu je posebno volio, naveli su iz Vojnog orkestra Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. S njima je posljednji put nastupio na tradicionalnom Božićnom koncertu u Sarajevu koji se održao u organizaciji ministrice Oružanih snaga BiH Marine Pendeš.

Iako je svirao mnoge instrumente, zaljubljen je bio u zvuk trube. Đerek je završio srednju glazbenu školu za trubu u Imotskom. Školovanje je nastavio na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na smjeru glazbene kulture gdje je bio treća godina studija. Iako je imao tek dvadeset i dvije godine, već je bio itekako prepoznat u muzičkom svijetu Bosne i Hercegovine. Zvuk njegove trube tako se mogao čuti u izvedbama Hrvatske glazbe Mostar, svirao je i s Ivicom Bagom te je osnovao i vlastiti bend. Miju se nerijetko moglo sresti na pokopima, ali i raznim proslavama na kojima se nije odvajao od svoje trube. Vodio je život ispunjen pjesmom i muzikom...

- Trebali smo imati predavanja na fakultetu, međutim, on se jučer nije pojavio, izjavio je jučer vidno potresen Mario Puljić, koji je Đerekov najbolji prijatelj i kolega s fakulteta. Puljić ističe kako je Mijo bio omiljen u društvu, gdje god bi se pojavio unosio je vedrinu.

- Još uvijek nisam svjestan što se dogodilo. Ne mogu vjerovati da više nećemo čuti zvuk njegove trube, potresenim glasom će Puljić.

Mijo nesreća Žovnica 3

Stravičan sudar dogodio se jučer oko 13 sati na cesti koja povezuje Mostar i Široki Brijeg (Hercegovina, BiH). U saobraćajnoj nesreći je učestvovalo 4 automobila, a prizor na licu mjesta je zaista jeziv...

Na lice mjesta došla su tri vozila Saniteta, kao i vatrogasci.

Istraga treba utvrditi okolnosti ove tragedije koja se desila na vrhu Žovnice, ali se prema prvim pretpostavkama nagađa da je razlog velika brzina i preticanje. Naime, riječ je o dijelu ceste koji je poznat po tome da se na njemu vozi (pre)brzo i često ne poštuje horizontalna signalizacija.

Prema prvim informacijama s lica mjesta, jedna osoba poginula je, a tri su teže povrijeđene.

Zbog nezgode obustavljen je bio saobraćaj na magistralnom putu M-6.1 Mostar-Široki Brijeg do okončanja uviđaja i raščišćavanja ceste.